ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tron(s)kiften brådskar

Janne Sundling · 19 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

EU-kommissionär Margot Wallström och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.
EU-kommissionär Margot Wallström och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.

VEM TAR ÖVER S? Göran Perssons tid i politiken är över. Han ledde socialdemokraterna i det val som gav det sämsta valresultatet sedan 1922. Socialdemokraterna ska utse en ny partiledare på en extrakongress i mars. Men i praktiken kommer en ny ledare att pekas ut de kommande veckorna.

Tronskiftet i partiet måste gå snabbt. De behöver en partiledare som redan dag 1 kan agera stark oppositionsledare. Det gör att antalet kandidater reduceras snabbt. Det gör också att två personer som har en gedigen popularitet i partiet – EU-kommissionären Margot Wallström och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin – kan betraktas som uteslutna. Ingen av dem sitter i riksdagen, och att det fortfarande största partiet skulle sakna en samlande röst i riksdagen är en omöjlighet.

Avgående justitieminister Thomas Bodström har en stark ställning bland vanligt folk. Men han har bara erfarenhet från sitt politiska område, och är inte speciellt förankrad i partiet. Om partiledarskiftet skett på ett mindre dramatiskt sätt hade Bodström kunnat ”skolas in” till partiledare. Men inte nu. Pär Nuder då? I det egna partiet samlar Nuder knappast många poäng, och i LO-leden är han något av ett rött skynke.

Ulrica Messing har bättre förankring i partileden, men ses som för tunn för partiledarjobbet. Återstår gör Mona Sahlin. Hon som för elva år sedan faktiskt var påtänkt för jobbet som partiledare. Vid det här laget har hennes ”Tobleroneaffär” bleknat. Förmodligen är Sahlin den enda som både kan agera oppositionsledare och signalera förnyelse i partiet. För det första: det blir en kvinna. För det andra: det blir ett generationsskifte, en femtiotalist tar över efter en fyrtiotalist. För det tredje: hon skulle funka från samma dag som hon lanseras och bli en tydlig oppositionsledare. Att hon sattes att punktmarkera moderatledaren under valrörelsen visar att partiet tror att hon är rätt person att ta debatten med Reinfeldt. Wanja Lundby-Wedin kan däremot få en annan nyckelroll. Förmodligen tillsätts redan denna vecka en socialdemokratisk ”kriskommission”, som kan komma att ledas av LO-ordföranden. Att (s)-ledaren i Göteborg, och valets segerherre i rikets andra stad, Göran Johansson, också ingår där är ingen djärv gissning.

klar

Artikellänk är kopierad

Janne Sundling
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro