ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tror inte att hästar knivattackerats

TT · 26 Jul 2013
Uppdaterad 26 Jul 2013
Tror inte att hästar knivattackerats Hästarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Tror inte att hästar knivattackerats Hästarna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Scanpix


Ett tiotal hästar misstänks ha blivit knivskurna i könsorganen i sommar. Men åsikterna går i sär om hästarna verkligen attackerats eller skadat sig själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns ingen sexualgalning som knivskär hästar, utan de skador som uppkommer kring könsorgan har andra förklaringar, anser tre veterinärer som är kritiska till att Sveriges Veterinärförbund uppmanat djurägare att vara extra vaksamma efter den senaste tidens många anmälningar om knivskärningar i Boråstrakten och på flera platser i Dalarna.

Trion tycker att förbundets varning är oansvarig skräckpropaganda som framkallar onödig oro hos tusentals hästägare.

– Det vore ansvarslöst av oss att inte gå ut och uppmana djurägare att ha skärpt översikt med anledning av den senaste tidens händelser, säger, Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund till TT.

Beck-Friis anser i motsats till de tre veterinärerna att det finns tydliga bevis på att knivskärningar mot både hästar och kor förekommer i Sverige, trots att få anmälningar leder till åtal.

– Det rör sig årligen om mellan 40 till 50 anmälningar, ett 20-tal av dessa handlar om hästar. Visst visar sig en del vara rena olyckor, hästar sparkar varandra eller skadar sig på saker i hagen eller boxen. Men i de fall där hästar har kvastskaft instuckna i könsorgan, eller där flera kor i samma hage har snittskador på könsorganen är det tydligt att de själva inte orsakat skadorna, säger han.

Polisen i Dalarna utreder just nu sex fall av misstänkt djurplågeri mot häst. En av hästarna uppges ha knivskurits tre gånger inom loppet av en månad.

– Veterinären har kunnat slå fast att hästarna har skador som de omöjligen kan ha åsamkat sig själva och därför tar vi det här på största allvar, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig på polisen i Dalarna till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro