ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots extramiljard till förlossningsvård: "Kommer bli en tuff sommar"

Johan Wikén, Linnea Bergman · 5 Jul 2018
Uppdaterad 5 Jul 2018
Problemen att hitta barnmorskor som kan jobba på sommaren är fortsatt stora på många håll i Sverige. Foto: IBL/TT.

Problemen att hitta barnmorskor som kan jobba på sommaren är fortsatt stora på många håll i Sverige. Foto: IBL/TT. Foto: Linnea Johansson.


Juli är ofta den månad på året när flest barn föds. Men trots extra pengar från regeringen befaras problemen inom förlossningsvården bli svåra i år igen, främst i våra storstadsregioner. Det kommer bli en tuff sommar”, säger Ella Bohlin, KD, barn och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommaren 2017 präglades av svarta rubriker gällande förlossningsvården. Det handlade om fulla förlossningssalar, kvinnor som skickades till andra län och till och med utomlands för att föda och om stor stress bland personalen.

– Kissnödighet och hunger får vänta. Det stänger man av, beskriver Mia Ahlberg, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet situationen.

Sedan dess har regeringen utökat sin satsning på förlossningsvården med en miljard kronor per år 2018-2022. Men trots det ser det ut att bli en tuff sommar på flera håll i Sverige. Något som diskuterades under en rad seminarier i Almedalen på onsdagen.

– Jag vet att många förlossningskliniker har många obemannade pass, när vi samtidigt vet att det är många födslar, kommenterade Mia Ahlberg på Svenska barnmorskeförbundet situationen så här i början av juli.

– Jag tror dessvärre inte att det kommer bli någon större förändring den här sommaren. De har inte alls så många barnmorskor som de borde ha, säger Naima Agnaou, ordförande för den ideella föreningen Födelsevrålet.

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg inom SKL, Naima Agnaou, ordförande för den ideella föreningen Födelsevrålet och Mia Ahlberg, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet ger sin syn på situationen på förlossningsmottagningarna sommaren 2018. Foto: Linnea Johansson.
Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg inom SKL, Naima Agnaou, ordförande för den ideella föreningen Födelsevrålet och Mia Ahlberg, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet ger sin syn på situationen på förlossningsmottagningarna sommaren 2018. Foto: Linnea Johansson.

Ella Bohlin, KD, barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting, säger att situationen förra året var väldigt ansträngd. Sedan dess har Stockholms läns landsting ökat ersättningen per förlossning med 4 000 kronor.

– I år ser förutsättningarna bättre ut. Vi har 17 nyinvigda rum på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och totalt 60 fler personer som jobbar i förlossningsvården, varav 20-30 är barnmorskor. Men det kommer att bli en tuff sommar, kommentarer hon.

Samtidigt är bilden av svensk förlossningsvård tudelad. Sverige har exempelvis en av världens lägsta mödradödlighet och få fosterskador hos barn.

När Sveriges kommuner och landsting, SKL, utvärderade förra sommarens förlossningsvård kom de fram till att över 95 procent av kvinnorna fick föda där de tänkt sig. SKL såg heller inga stora kvalitetsproblem.

Ella Bohlin, KD, barn och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting och Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnen i Region Skåne under ett seminarie anordnat av RFSU om situationen inom svensk förlossningsvård.
Ella Bohlin, KD, barn och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting och Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnen i Region Skåne under ett seminarie anordnat av RFSU om situationen inom svensk förlossningsvård.

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg inom SKL, sa då att myndigheten inte såg någon förlossningskris i sin genomgång. Han utvecklar sitt resonemang för Metro:

– Sett till helheten har vi en god förlossningssjukvård, med god tillgänglighet och stor nöjdhet hos dem som föder. Samtidigt säger medarbetarna att det är ansträngt, att de inte hinner ta semester och en del slutar på grund av arbetsmiljön. Så kan det se ut samtidigt. Det är även olika i olika delar av landet, säger han.

Den ideella föreningen Födelsevrålet menar dock att problemen inte alltid syns i statistiken.

– Många får göra hela förarbetet under förlossningen hemma eftersom det är fullt, och kommer in bara någon timme innan de ska föda. Det syns inte i statistiken. Men hur ser det ut för dem som ska föda?, säger föreningens ordförande Naima Agnaou.

pil
Tre uppmärksammade fall inom förlossningsvården

Lappen illustrerade krisen

En lapp som skrevs av en barnmorska under ett arbetspass fick stor uppmärksamhet förra sommaren. Det stod bland annat ”BBS: fullt, DS: fullt, KS: fullt” och så vidare. Lappen illustrerade alltså hur alla förlossningskliniker i Stockholm var fullbelagda.– Jag tänkte bara ”fy fan, det här är inte värdigt för kvinnorna eller värdigt för oss som arbetar”, sa barnmorskan som skrev lappen till Expressen.

Jobbade till mensen blödde igenom

”Nattbarnmorska = haft 3 förlossningar. Då hinner man inte kissa eller byta sanitetsprodukter. Tack och godnatt”, skrev en barnmorska i ett uppmärksammat Facebookinlägg förra sommaren. Hon publicerade även en bild på sina vita byxor med flera synliga blodfläckar i grenen. Barnmorskan beskrev en ansträngd situation där hon inte hann gå på toaletten under sina arbetspass.

Födde barn i bilen

Den sista januari förra året stängde BB i Sollefteå ned, vilket var en riksnyhet. Det fick konsekvenser för ett par från en ort utanför Sollefteå några veckor senare. På grund av det långa avståndet till förlossningen i Örnsköldsvik, ungefär tolv mil, tvingades kvinnan föda sitt barn i bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro