ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots hård kritik – ministern står fast vid amorteringskrav

Maria Davidsson/TT · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ska gå igenom remissvaren.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ska gå igenom remissvaren. Foto: Vilhelm Stokstad/TT


Regeringens förslag att införa amorteringskrav via Finansinspektionen får hård kritik av flera remissinstanser. Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) står fast vid att skärpta krav behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

Remisstiden för amorteringskravet på bolån går ut på måndagen. En rad juridiska instanser ifrågasätter den lagliga grunden och tillvägagångssättet i förslaget. Till exempel kammarrätten i Jönköping, som i våras tvingade Finansinspektionen att dra tillbaka sitt förslag på amorteringskrav, vilket i sin tur ledde till att regeringen fick ta fram ett nytt förslag och söka stöd hos de andra riksdagspartierna.►LÄS MER: Stockholmarna hetsköper lägenheter för att slippa nya reglerna Per Bolund ska nu gå igenom alla synpunkter som kommit in med siktet inställt på att kunna lägga fram ett lagförslag. Han betonar att långt ifrån alla svar är negativa.

– Det finns ingen entydig tolkning inom det juridiska fältet, säger Bolund till TT.

Under tiden som hushållens höga skuldsättning och vacklande amorteringskultur har diskuterats har bankerna skärpt amorteringskraven på kunderna. Nio av tio med stora bolån amorterar i dag. Men Bolund, Riksbanken, Finansinspektionen med flera hävdar att det är bråttom att införa generella amorteringskrav.

– Vi såg under tidigare år att det gick ganska snabbt att försämra amorteringsmoralen. Jag tror inte att man ska ta för givet att den kommer att bestå om vi inte får en mer generell reglering, säger Bolund.►LÄS MER: Nu skärper bankerna kraven på amorteringstakten Bland dem som har en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent amorterar fyra av tio. Om bostadspriserna börjar falla visar internationella exempel, till exempel från Danmark, att de som ligger runt 50 procent ändrar sina beteenden ganska dramatiskt, enligt Bolund:

– De minskar sin konsumtion och börjar amortera i ganska hög grad, vilket får följdverkningar i en sämre konjunktur i ekonomin som helhet.

Även Advokatsamfundet, juridiska fakulteten vid Uppsala universitet och förvaltningsrätten i Stockholm är kritiska till förslaget i varierande grad. Däremot har tingsrätten i Göteborg och kammarrätten i Stockholm inget att invända.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Davidsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro