ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots lagrådets invändningar – regeringen går vidare med rökförbud

Linus Lindgren · 9 Mar 2018
Uppdaterad 9 Mar 2018
Socialminister Annika Strandhäll (S).

Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: IBL


Regeringen står fast vid sitt förslag om rökförbud på offentliga platser. Trots invändningar från lagrådet om flera svårigheter i förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Lagrådet har pekat på att det är svårt att avgränsa rökfria områden utomhus. Det kan vara svårt att bestämma vem som har ansvaret för till exempel entréer till lokaler och lekplatser.

Regeringen står dock fast vid sitt besked om att införa rökförbud. Om förbudet skulle införas innebär det att det inte längre kommer vara tillåtet att röka på offentliga platser som lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

“Rökning är en av de främsta bidragande orsakerna till cancer. Vi vill både minska rökningen av hälsoskäl men också skydda barn och unga från rökningen”, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Utöver det utökade rökförbudet ska det även införas ett tillstånd för att sälja tobak. Enligt regeringens pressmeddelande ska det leda till bättre kontroll och översyn av tobaksförsäljningen.

I förslaget ingår också ett förbud för att göra reklam för cigaretter i skyltfönster och affärer.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro