ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots löfte om motsatsen - nu ska FRA övervaka svenskar

Frida Sundkvist · 26 Apr 2013
Uppdaterad 26 Apr 2013
Trots löfte om motsatsen - nu ska FRA övervaka svenskar Försvarets Radioanstalt på Lovön i Stockholm.

Trots löfte om motsatsen - nu ska FRA övervaka svenskar Försvarets Radioanstalt på Lovön i Stockholm. Foto: Scanpix


Enligt tidningen Ny Teknik har FRA utvecklat ett system som ska upptäckta avancerade dataintrång mot svenska myndigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

En sidoeffekt av dataintrångssystemet är att FRA ska bevaka all trafik som skickar till och från "särskilt skyddsvärda" statliga myndigheter. 

Det innebär att FRA kan läsa e-post, bilagor, filer och andra meddelanden, skriver Ny Teknik. Enligt lagen får FRA bara signalspana på utländska hot. 

– Den Information du inte har kan du inte missbruka. Men så snart man börjar samla på sig information kanske någon tänker att man kan använda det till annat. Där har lagstiftaren ett så stort ansvar. Framför allt när det gäller personlig information, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur, till Metro.

Tanken är att Sveriges myndigheter ska kunna stå emot avancerade it-attacker. 

– Det är en vacker tanke, men det är inte den svenska signalspaningen som ska hålla i den här typen av system, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

FRA och en annan myndighet är redan anslutna till det nya systemet TDV, Tekniskt detekterings- och varningssystem. Systemens förmåga att upptäcka skadlig kod baseras inte bara på öppen information om virus och trojaner. Enligt Ny Teknik baseras systemen till största del på FRA:s hemliga signalspaningsverksamhet. 

Systemet som ska upptäcka avancerade it-attacker har utvecklats på uppdrag av regeringen. Regeringskansliet är just nu mitt uppe i arbetet att bestämma vilka myndigheter som ska använda systemet. 

Det är fem år sedan protesterna var som mest högljudda. Hur blev resultatet av lagen?– Man kan inte säga att det har blivit farligt men det har skett en ändamålsglidning, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro