ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots löftet: Tele2 Arena kommer bli en stor förlustaffär”

Clara Guibourg · 13 Dec 2013
Uppdaterad 14 Dec 2013

Löftet från politikerna var att skattebetalarna inte skulle belastas. Men under de närmsta fem åren beräknas Tele2 Arena gå med 300 miljoner kronor i förlust. Nu kommer kritiken: "Stockholmarna kommer att stå för en dyr nota."

klar

Artikellänk är kopierad

Per Blomstrand, vice vd i Stadshus AB.
Per Blomstrand, vice vd i Stadshus AB.Foto: TT

Tele2 Arena har haussats som jättebygget som inte skulle kosta stockholmarna pengar.

2012 skrev kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt så här på sin blogg: "Själva grundförutsättningen för bygget av den nya arenan är, och har alltid varit är att den ska vara skatteneutral."

Men ett och ett halvt år senare handlar svarta rubriker mest om byggets förseningar och oförutsedda extrakostnader. Enligt senaste prognosen väntas arenan gå back 300 miljoner kronor på fem år. Först 2021 beräknas den gå runt. 

– Men det betyder inget alls. Löftet om att den ska vara skatteneutral kommer att hållas, det tar bara längre tid än beräknat, säger Per Blomstrand, vice vd i Stadshus AB.

Alla andra arenor i Globenområdet går med förlust. Vad gör Tele2 Arena annorlunda? – Halva investeringen täcks genom att man skjuter till kapital i form av byggrätter. Marken säljs till bostäder och därifrån får man intäkter på 1,2 miljarder kronor.

Men Mehdi Oguzsoy (V), vice ordförande I Stockholm Globe Arena Fastigheter, kommer med hårt mothugg:

– Det är en myt att det här blir neutralt. Det kommer att bli en förlustaffär framöver, säger han, och pekar dels på att närliggande Friends Arena i Solna konkurrerar om samma evenemang. Nöjesbolaget AEG:s betalar hyra utifrån deras omsättning, så blir evenemangen för få så måste skattebetalarna gräva i plånboken.

Mehdi Oguzsoy anser dessutom att det är missvisande att beskriva arenan som skatteneutral genom att sälja tomter.

– Det är stockholmarnas gemensamma tillgångar som säljs för att finansiera ett projekt. Stockholmarna kommer att få stå för en dyr nota. Att säga något annat är ohederligt, säger han.

Enligt Per Blomstrand är vare sig markförsäljningen eller hyresupplägget något ovanligt. 

– Så är det alltid. Den sista kvarstående stora risken är hyran från AEG. Där tar staden största risken. Men det gör man alltid när man bygger idrottsanläggningar. Här handlar det bara om större summor än vanligt.

LÄS MER: Oppositionskravet: "Ta time-out efter mutanklagelserna"

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro