ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots nollvision blir barn vräkta

Peter Löwendahl · 19 Nov 2012
Uppdaterad 19 Nov 2012
Förra fredagen vräktes ännu en barnfamilj i Göteborg – 20 stycken familjer med barn har vräkts under året.

Förra fredagen vräktes ännu en barnfamilj i Göteborg – 20 stycken familjer med barn har vräkts under året. Foto: Henrik Brunnsgård


Plan för att nå nollvisionen nyligen klubbat i fullmäktige – men det har vräkts över 20 barn i Göteborg bara i år. Senast Masoud, 15 år, vars familj tvingades lämna sin lägenhet för en vecka sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

När regeringen 2007 klubbade visionen om att inga barn ska vräkas sjönk antalet vräkta barn i Göteborg. Sedan dess har antalet krupit uppåt igen.

Förra fredagen tvingades Masoud, hans tre år äldre syster Leila och deras mamma Nour lämna lägenheten de växt upp i. Nu bor de på hotell i väntan på en permanent lösning, en situation ingen av dem mår bra av.

– Det har påverkat mig i skolan, det är svårt att koncentrera sig, säger Masoud.

Leila har inte varit i skolan på en månad i ett försök att hjälpa mamman rädda situationen.

– Min bror säger att de börjat mobba honom i skolan för att de såg hur de tog ner möbler från lägenheten. Vad ska jag säga, var bor vi nu någonstans? säger hon.

Trots att regeringen slog fast att en nollvision ska gälla för vräkande av barn för fem år sedan och att de styrande politikerna i Göteborg delar den visionen är det över 20 Göteborgsbarn som upplevt det här bara i år.

– Det här ska inte behöva ske. Det är en väldigt allvarlig situation för barn, och det är därför den här nollvisionen finns, säger Christina Heilborn, barnrättsjurist på Unicef.

Hon menar att det krävs ett ännu bättre samarbete mellan myndigheter och ett helhetsperspektiv. I fallet med Masoud och hans familj menar den kommunala hyresvärden att man har följt de riktlinjer som finns för att undvika att barn vräks.

– I det här fallet så har vi haft samarbete med socialtjänsten. Men det gick inte att undvika i det här fallet, säger bolagets presstalesman, som nekar till att kommentera fallet mer än så. Fotnot: Masoud, Leila och Nour heter egentligen något annat. 

Anneli Hulthén hoppas att nya riktlinjer ska stoppa vräkningarna

För två år sedan började Göteborgs stad arbetet med att ta fram kommungemensamma riktlinjer för att förhindra vräkningar. I början av november klubbades de av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén (S), hoppas att riktlinjerna ska innebära att Göteborg kommer närmare nollvisionen igen, men medger att det är en komplex fråga.

–Om en person som är 17 år bor hos skilda föräldrar och en förälder vägrar betala hyran och vräks, då har vi ju inte lyckats, säger hon.

Under arbetets gång upptäcktes att kronofogdens statistik är långt ifrån heltäckande. I många fall drabbas barn vars föräldrar hyr i andra hand eller bor inneboende, eller som lämnar en lägenhet under hot om vräkning, men innan hotet verkställs. De barnen finns inte med i kronofogdens statistik, men ska finnas med i stadsdelarnas årsrapporter.

– Vi ska sträva så mycket vi kan efter att föräldrar och deras barn inte blir vräkta. Sedan tror jag att vi ändå kommer att upptäcka att allt det vi beslutar inte kommer att täcka in varenda unge i stan, säger Anneli Hulthén.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro