ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots protester: Misshandelsdömd mamma får tillbaka sin dotter

Evelina Olsson · 4 Feb 2014
Uppdaterad 4 Feb 2014

Kvinnan gjorde inget när hennes make misshandlade deras fyra månader gamla dotter så svårt att han bröt hennes ben. Nu ska dottern återbördas till mamman.

klar

Artikellänk är kopierad

Kammarrätten i Göteborg har beslutat att mamman ska få tillbaka sin dotter.
Kammarrätten i Göteborg har beslutat att mamman ska få tillbaka sin dotter.Foto: Google Maps

Kvinnan larmade varken polis eller sjukvård när hennes make misshandlade den då fyra månader gamla dottern så svårt att han bröt hennes ben och därefter lät det skadade barnet ligga utan vård i flera dagar.

Trots varningar från både socialtjänst och psykologer har Kammarrätten nu beslutat om att flickan, som är placerad i familjehem, ska återförenas med sin biologiska mamma.

►Par åtalas för misshandel av baby

”Att behöva slita upp A från den trygga miljö som hon befinner sig i skulle innebära ytterligare ett uppbrott och hon skulle förlora de viktigaste personerna i hennes liv, de som står för trygghet, skydd och känslomässig tillgänglighet”, menar socialtjänsten i flickans hemkommun i Skåne. Socialtjänsten tillägger att mamman vid flera tillfällen uppvisat påtaglig passivitet när barnet utsatts för kraftigt våld av fadern. Kvinnan har gett flera förklaringar till varför hon inte ingripit och bland annat hävdat att hon levt i en stark hederskultur. Både socialtjänst och den psykolog som hördes i kammarrätten anser att kvinnan har svårigheter i sin anknytning till dottern och att hennes resonemang kring ett återförenade med barnet varken är ”verklighetsförankrat eller förenligt med dotterns bästa”. ”En förälder som har en trygg anknytning och som svarar på sitt barns anknytning agerar för att skydda barnet oavsett hederskultur”, menar socialtjänsten. Kammarrätten håller med om att kvinnan brister i sin anknytning till dottern men att detta ensamt inte räcker för att LVU:n av flickan ska fortsätta. Det faktum att kvinnan brutit med sin make och sina tidigare hemförhållanden tyder på att hon har insikt i de problem som fanns och en vilja att ge flickan en bra uppväxtmiljö, anser rätten. Kammarrätten konstaterar också att umgängestillfället, det enda som förekommit mellan kvinnan och hennes dotter under den 16-månadersperiod som flickan bott i familjehemmet, gått bra. Mamman har ännu inte börjat avtjäna det sex månader långa fängelsestraff för misshandel som hon är dömdes till i hovrätten. Hon överklagade domen till Högsta Domstolen som i december nekade henne prövningstillstånd. Hennes tidigare make avtjänar sitt straff på två år och sex månader för grov misshandel.

Allt fler barn blir omhändertagna

Siffror från Socialstyrelsen visar att barn som blivit omhändertagna ökat med 18 procent sedan 2010.

– De indikationer vi får är att ökningen delvis beror på ensamkommande flyktingbarn, men det kan även vara en långsam ökning bakom, säger Hillevi Rydh, statistiker på myndigheten.

Att omhänderta ett barn ses ofta som absolut sista utvägen. Målet är nästan alltid att barnet till slut ska återförenas med föräldrarna – trots att de tidigare kan ha misshandlat barnet.

– Om det går att växa upp med de biologiska föräldrarna är det ofta bättre. Det kan gälla även när en förälder har misshandlat om våldet upphör. Många barn som växer upp i familjehem far illa av det, säger Åsa Landberg, psykolog som jobbat länge med våldsutsatta barn.

Landberg kan inte uttala sig om det specifika fallet med flickan i Skåne, men berättar att myndigheterna gör en riskbedömning innan ett barn omhändertas – eller kan återvända till föräldrarna.

– Om en förälder till exempel inte har ingripit vid en misshandel, är det väldigt allvarligt, men situationen kan förändras så att föräldern kan ta hand om barnet på ett bra sätt. Men det är jätteviktigt att familjen erbjuds stöd och hjälp även när barnet återvänt, säger Landberg.

Sebastian Chaaban

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro