ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots protesterna – C-politikern vägrar backa om väsk-statyn

Erik Paulsson Rönnbäck · 19 Feb 2015
Uppdaterad 19 Feb 2015
Eva Johansson (C) står, trots protesterna, fast vid beslutet att stoppa statyn av kvinnan som slår en nazist.

Eva Johansson (C) står, trots protesterna, fast vid beslutet att stoppa statyn av kvinnan som slår en nazist. Foto: Pressbild / Susanna Arwin


Uppropet växer mot att Växjö kommun har stoppat statyn över kvinnan med handväskan. Men Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tänker inte backa. "Det spelar ju ingen roll om Gudrun Schyman eller någon annan känd person kritiserar", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Protesterna har gått in i en ny fas mot Växjö kommuns beslut att inte uppföra konstnären Susanna Arwins staty över kvinnan som svingar en handväska mot en nazist. Fotografier publiceras på sociala medier med handväskor som hängs på statyer i Växjö och Stockholm. På onsdagseftermiddagen fanns över 10 000 underskrifter på SSU Kronobergs namninsamling för att få kommunen att backa – bland dem operasångaren Malena Ernman och Feministiskt initiativs ena partiledare Gudrun Schyman.

"Rasisternas retorik får fäste och det är det som verkligen skrämmer mig med Växjö Kommuns hållning", twittrar Malena Ernman.

Gudrun Schyman säger att Växjös politiska majoritet har agerat fegt.

– Jag tycker att den är en väldigt bra symbol för det folkliga engagemanget mot rasism och nazism och jag kan inte förstå varför man har beslutat sig för att inte ställa ut den där, säger hon.

Även LO:s vice ordförande Tobias Baudin finns bland namnen på listan.

– Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter fram och hedrar de personerna som vågar säga ifrån när vi ser det som händer i Sverige och Europa, att rasismen, fascismen och nazismen breder ut sig.

Men Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö, kommer inte att ändra sig.

– Det spelar ju ingen roll om Gudrun Schyman eller någon annan känd person kritiserar det här, jag har en känsla av att de kanske inte vet hela bakgrunden till varför vi säger nej.

– Om du frågar mig om det skulle sättas upp en staty uppe i Stockholm så kanske jag också hade sagt ja, om jag inte hade haft hela bilden för mig. Det är en geografisk situation så att säga.

Varför har ni stoppat statyn? – Jag tycker inte att vi ska ge våldet mer uppmärksamhet än vad det får.Får handväskorna hänga kvar?

– Jag utgår från att de som har hängt upp dem plockar ned dem. Det är inte min uppgift att plocka ned några handväskor.

Även fotografen nobbar statyn

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro