ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trots protesterna: Försökshundarna har avlivats

David Peterson · 28 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
Hundar som tidigare utnyttjas i samma försök.

Hundar som tidigare utnyttjas i samma försök. Foto: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen


Labradorer som har används som försöksdjur på Göteborgs universitet har avlivats. Många har protesterat mot beslutet. Metro reder ut turerna.

klar

Artikellänk är kopierad

I mitten av januari berättade Djurrättsalliansen om djurförsök på labradorer som pågår på GU, Göteborgs universitet. På drygt en vecka samlade de ihop drygt 84 000 signaturer i ett försök att stoppa hundarna från att avlivas och för att se till att GU avbryter försöken.

Göteborgs universitet har även anmälts till Justitieombudsmannen och kändisar som Anders Bagge, Lili Päivärinta, Susie Päivärinta och Rickard Söderberg har engagerat sig i djurens mående. Samtidigt har forskare på universitet utsatts för dödshot.

GP rapporterar nu att de sex labradorerna avlivades under onsdagen.

Hur har hundarna använts?

Hundarna används för att testa hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. När hundarna sövts sex gånger och trettiofem procent av deras tänder dragits ut så avlivas de. Enligt Göteborgs universitet handlar det om att kunna göra närmare studier på hur implantaten påverkat tandköttet och risken för infektioner.

Varför avlivas hundarna?

Enligt Peter Lingström, prefekt på institutionen för odontologi på Sahlgrenska akademin, måste hundarna avlivas för det ska gå att ta vävnadsprover.

– Det förutsätter att hundarna avlivas för att få den typen av prov. I andra studier är det inte nödvändigt, säger han till GP.

Måste universitet använda sig av djur?

Enligt Lars Folke, professor emeritus i parodontologi – eller tandlossningssjukdomar, är metoden inte längre nödvändig. Det skriver han i ett öppet brev till Göteborgs universitet.

”Tandimplantatstudier på hund, främst beagle, har pågått under 50 år och bidrar inte längre till vetenskapliga framsteg med anledning av de kliniska resultat som redan finns på människa, som är målgruppen för denna forskning”, skriver han bland annat.

Men enligt Peter Lingström var det nödvändigt att använda sig av hundar i det här fallet.

– I det här fallet samlar man bland annat in vävnadsprov av ett slag som inte skulle kunna göras på människor. Efter att ha tagit och samlat in data kommer det att ske en rad olika analyser. Det skulle inte vara möjligt att få den helhetsbilden om man gjorde det på människor, säger han till GP.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro