ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots regnet – nu stiger brandrisken igen

TT · 1 Aug 2018
Uppdaterad 1 Aug 2018
Brandrisken kvarstår trots regn på grund av torkan i markerna. Arkivbild.

Brandrisken kvarstår trots regn på grund av torkan i markerna. Arkivbild. Foto: TT


Trots regn på flera håll stiger brandrisken i skog och mark igen redan efter ett dygn. Det pågår för närvarande ett tiotal skogsbränder runt om i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Natten till tisdagen föll ett skyfall över Gävleborg och den massiva branden kring Kårböle, vilket bidrog till räddningstjänstens pågående släckningsarbete.

Men regnets effekt på brandrisken i landet har varit mindre än förhoppningen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Det har kommit en del regn men det är så pass torrt i markerna att redan ett dygn efter nederbörd stiger brandrisken igen. Det har varit viss hjälp på traven, men mindre än man trott för någon dag sedan, säger David Sundström, talesperson för MSB i skogsbrandshanteringen.

LÄS MER
Kvinna eldade i skogsdunge – skuggades och greps

Brinner fortfarande på flera håll

Enligt SOS senaste uppdatering pågår ett tiotal aktiva skogsbränder, vilket är betydligt färre än under perioder i juli när det pågick mellan 40 och 60 bränder i landet.

Fortfarande är fokusområden Gävleborgs samt Dalarnas län och brandrisken bedöms vara extremt hög i sydvästra Sverige samt delar av Norrland.

MSB har fortsatt tillgång till helikoptrar vid behov veckan ut, dessa finns i Växjö, Örebro, Luleå samt även i Oslo.

– Vi uppmanar att kontakta oss direkt. Räddningstjänsterna har varit väldigt snabba så att bränder inte blir för stora, säger David Sundström.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro