ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots rekordkylan – hemlösa väljer gatan och tältet framför härbärgen

Malin Hansson · 8 Jan 2016
Uppdaterad 8 Jan 2016
När vintern kommer förväntas fler hemlösa söka sig till härbärgen.

När vintern kommer förväntas fler hemlösa söka sig till härbärgen. Foto: TT


De senaste dagarnas kyla riskerar att drabba hemlösa hårt och härbärgen har öppnat akuta sovplatser. – Det finns absolut inte platser till alla, säger Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholm. Men än så länge har inte platserna fyllts.

klar

Artikellänk är kopierad

Möjligheterna att få sovplats varierar i landet, men klart är att det inte finns plats för alla hemlösa. I och med kylan väntas trycket på sovplatser öka. Men än så länge fylls inte härbärgena upp.

I söndags öppnade boenden i Stockholm totalt 125 sovplatser för att backa upp de 130 platser som alltid erbjuds EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Som mest har extraboendena haft runt 35 nattgäster, enligt Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholm.

– Antalet hemlösa EU-medborgare har minskat kraftigt nu över helgerna, så i nuläget verkar vi ha en tillräcklig kapacitet att erbjuda nattlogi till utsatta EU-medborgare, säger hon.

LÄS MER
Här kan EU-migranterna sova i vinter

Även i Luleå, där det i natt var 29 minusgrader, rapporteras om färre EU-migranter än några veckor tidigare. Som minst har det funnits fem lediga sovplatser. 

I södra Sverige verkar inte lika många EU-migranter lämnat landet över helgerna. Birthe Wallin är chef på Skånes stadsmission, som erbjuder boende för hemlösa i samarbete med Malmö stad och Krisianstad. Hon ser med oro på situationen.

– Det är ett ganska allvarligt läge. På dagverksamheten för EU-migranter har vi över 100 procent fler besökare än beräknat vid den här tiden. Det säger nog en del om hur de har det i Rumänien, säger hon.

Birthe Wallin oroar sig för framtida kyla. På härbärget för svenska medborgare är det nästan alltid fullt.

– Kylan är ju inte extrem här ännu, men även om det är plusgrader hade det varit fullt, så det är klart att det är extra nödvändigt med fler boendemöjligheter nu när kylan kommer, säger hon.

LÄS MER: Hård vinter när illegala bosättningar töms

Var hemlösa EU-migranter som inte söker sig till härbärgen runt om i landet befinner sig nattetid går inte att ge en enhetlig bild av. Några sover på gatan, andra hos vänner, i tältläger eller i husvagnar. Birthe Wallin spekulerar i varför boendena för EU-migranter inte fylls.

– Förmodligen vill man vakta det lilla man äger och vill därför inte lämna sin vanliga sovplats, säger hon.

I flera städer finns uppsökande personal som informerar hemlösa om vilken sorts hjälp de kan få. För vissa är det hjälp med en biljett hem till staden eller landet man kommer ifrån, för andra hjälp till sjukvård eller kontakt för att få ett boende över natten. Men det går inte att hjälpa alla, menar Veronica Wolgast Karlberg.

– Det är otroligt många som kommer från andra kommuner och länder och vill bo här. I den bästa av världar skulle folk kunna bo var de vill, men det är omöjligt för oss att erbjuda boende till alla, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro