ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trots stormvarning – Sonja, 13, fick inte åka med på bussen till skolan

Aron Andersson · 7 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015

Foto: Privat


Den senaste veckan har Sverige stormhärjats. Och när vädret var som värst i fredags tvingades Sonja, 13, promenera till skolan. Hennes busskort fungerade inte som det skulle och busschauffören lät henne inte åka med.

klar

Artikellänk är kopierad

När Sonja, 13, och hennes storebror Arash, 15, skulle ta bussen till skolan på fredagen var det full storm i Landvetter, utanför Göteborg. Men Sonjas busskort fungerade inte. Och trots att det blåste stormvindar ville busschauffören inte låta Sonja åka med.

– Han bara ber henne gå därifrån, stänger dörren och kör iväg. Båda min barn ringer gråtande till mig när jag är på jobbet, säger deras pappa Hormoz, 47, till Metro.

►LÄS MER: På ett år lärde sig Joana, 22, svenska – genom att prata med folk på bussen

Trots att Sonja regelbundet åker med bussen till skolan räckte det med att kortläsaren blinkade rött för att hon skulle förpassas ut i ovädret. En av hennes vänner valde att hoppa av bussen för att hålla henne sällskap.

–Det ösregnade och blåste skitmycket, mitt paraply gick sönder och blåste bort. Min kompis hade inget, så vi var ganska blöta när vi kom till skolan, 20 minuter för sent, säger Sonja själv till Metro.

Hennes pappa jobbar själv inom bussbranschen och tycker inte det borde spela någon roll att busskortet inte fungerar i extrema lägen.

– Jag vet att det händer sådana här grejer ibland och man måste vara mjukare och snällare när man ser det. Man måste inte vara extra fyrkantig mot en trettonåring när det är stormvarning av klass 2. Jag är jätteförbannad och besviken på Västtrafik, säger Hormoz.

När han pratar med Metro har han inte hunnit kontakta Västtrafik ännu, men utan att känna till händelsen beklagar de ändå det inträffade.

– I grunden är det så att den som ska åka med kollektivtrafik ska ha giltig biljett. Men utöver det vill vi att en förare, tågvärd eller den som viserar biljett, ska kunna göra avvägningar för att ta hänsyn till särskilda omständigheter. Det låter som att det kan ha varit ett sådant fall, säger Anders Sandahl, pressinformatör på Västtrafik. 

►LÄS MER: Föraren svimmade – då styrde Mattias, 20, den skenande bussen

Han lovar att ärendet ska utredas.

– Med tanke på det extrema vädret kanske det var ett tillfälle att visa mer förståelse. Vi kommer att följa upp och åtminstone prata med föraren om hur han eller hon upplevde situationen.

Hormoz berättar att hans dotter var så knäckt att hon inte ville gå till skolan efter händelsen, och att han fick övertala henne. 

– Jag utmanade henne att gå till skolan och träffa sina kompisar. Men hon var helt knäckt över sättet som föraren hade hanterat situationen.

►LÄS MER: Gratis busskort till asylsökande

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro