ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trotsade oddsen – övervann handikappet

Andreas Jelvefors · 14 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TRIUMF. Läkarnas prognoser var ett liv i rullstol, oförmögen att tala. Men författaren, föreläsaren och ståuppkomikern Jonas Helgesson vägrade rätta in sig i det han kallar cp-ledet. Han spolade skorna från hjälpmedelscentralen, rullstolen och handikappföreningarna. Han har nu skriftligt från staten på att han slagit knock på sitt handikapp. Försäkringskassan har fryst hans handikappersättning. I boken ”Grabben i kuvösen bredvid” berättar nu 28 åringen, med en rejäl portion humor och självdistans, hur han mot vetenskapens odds övervann handikappet. Sedan han blev kolumnist i Metro och författardebutant har allt fler börjat slita i Jonas Helgesson.

Du har ibland bemötts som idiot, skriver du i din bok. Hur känns det att plötsligt vara en person med en förväntansfull publik?– Uppmärksamhet är roligt. Vissa kanske förväntar sig att jag är en superhjälte med övernaturliga krafter. Det är jag verkligen inte. Jag har dagar som suger. Men jag föddes med en positiv inställning.

Du går obehindrat, spelar golf, spelar bas i ett band, kör bil, underhåller, för att bara nämna några saker. Du måste ha en enorm träningsdisciplin.– Folk tror det. Men lär känna mig och du upptäcker att jag är lat. Jag tränar bara när jag har ett tydligt mål. Att min mamma aldrig behandlade mig som en handikappad har varit helt avgörande. Min gudstro, min församling, vänner och flickvän är också ovärderliga.

Du talar också om din envishet. Vinner den alltid över handikappet?– Vissa dagar tar handikappet över, exempelvis med kompisar på Liseberg. Jag har sådan lust på karuseller men har svårt med balanssinnet. Jag börjar må illa. Då blir jag sur.

Läkarna som dömde ut dina möjligheter att övervinna ditt handikapp, vad säger de i dag?– Vi har ingen kontakt. Men otroligt nog är jag friskförklarad av Försäkringskassan, även om arbetsmarknaden inte insett det.

Hur menar du?– Jobbansökningar blir fel hur jag än gör. Skriver jag exempelvis att jag är cp, då får jag inga svar. Skriver jag inte att jag är cp, ja, då blir den eventuella anställnings-intervjun en aning spänd. 

Men nu har du eget företag.– Det är ett mirakel att jag faktiskt är självförsörjande. Mitt liv är min affärsidé. Jag säljer mig … ja usch, jag vet att det låter lite promiskuöst.

Vad är bäst med att vara handikappad då?– Om du känner dig ensam och inte tycker att någon ser. Då har jag ett tips. Bli cp. Alla vänder sig om och tittar på dig. Faktum är att jag mer och mer tror att de tycker jag är snygg.

Vad tänker du när du ser andra cp-skadade som är kvar i rullstol?– Allas handikapp ser olika ut. Var och en har sina egna utmaningar. Min erfarenhet är att man kan mer än man tror. Det handlar om att ta små steg i taget. Mitt motto är: ” Jag ska testa”.

Dina test har inneburit smärta, blod och ren livsfara. Finns det något som du tycker att du inte borde ha testat?– Att hoppa flera meter ner i ett vattenfyllt stenbrott utan att kunna simma. Problemet är att jag inte riktigt vet var gränsen går mellan dumdristighet och envishet. Men det är just det som tagit mig fram i livet. Jag ger inte upp … det vet folket i simhallen.

Har du alltid haft sådan självdistans?– Humorn är viktig som motvikt till allt tragiskt jag varit med om. Skulle vänner beskriva mig med ett ord så är det inte ”cp”, utan ”glad”.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro