ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trött på jobbet? Skaffa en hobby

Annika Wihlborg · 30 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Finansanalytikern Hans-Olov Öberg är både deckarförfattare och delägare i ett bokförlag. Dessutom spelar han både saxofon och gitarr. 

Finansanalytikern Hans-Olov Öberg är både deckarförfattare och delägare i ett bokförlag. Dessutom spelar han både saxofon och gitarr.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

När vardagen känns stressig är det lätt att känna sig orkeslös. Men ett smart sätt att få ny energi är att skaffa sig en hobby som man verkligen brinner för.Finansanalytikern Hans-Olov Öberg har en hel hög fritids- och sidosysslor. Han är deckarförfattare och delägare i ett bokförlag och spelar dessutom saxofon och gitarr.– För mig är alla mina hobbyer och sidosysslor en möjlighet att rensa hjärnan och byta perspektiv på tillvaron. Författandet och musiken ger utlopp för den sorts kreativitet som jag inte kan slösa bort på jobbet.

Förläggandet är ett sätt för finansanalytikern i mig att testa mina idéer om företagande i praktiken, säger Hans-Olov.

Hans tips till andra som vill hitta en rolig hobby och bli bättre på att varva ner efter jobbet är att planera sin tid så att man verkligen kan ge sina intressen den tid de kräver.– Sätt realistiska mål. Nöjer du dig med att spela fotboll i korpens lägstadivision eller har du högre ambitioner? Ska ditt nystartade rockband lira för skojs skull i ett garage eller få till stånd en världsturné? Sätt upp mål som du känner att du kan leva upp till samtidigt som du har roligt, säger Hans-Olov Öberg.

Så varvar du ner efter jobbet

Investera i lite egentid. Undvik att börja städa, plocka eller laga mat så fort du kommer hem. Unna dig i stället en stund för dig själv och varva ner genom att göra något bara för din egen skull. Gör något du brinner för. Satsa gärna på aktiviteter som står i kontrast till ditt arbete. Om du är revisor kanske att träna ett fotbollslag kan vara ett alternativ, och om du är snickare kanske en teoretisk kvällskurs i exempelvis historia inte är fel.Ta en lång promenad eller träna. När kroppen får jobba är det lättare att koppla bort tankarna på jobbet. För den som har ett stillasittande jobb är fysisk aktivitet dessutom ett bra sätt att få utlopp för sin överskottsenergi. Som en extra bonus är det ofta lättare att koppla av både fysiskt och psykiskt efter att man har rört på sig.Använd restiden effektivt. Oavsett om du kör bil, åker tåg eller buss eller cyklar kan du passa på att låta tankarna flyga fritt på hemvägen. Ta ett djupt andetag och släpp alla jobbtankar i samma sekund som du lämnar arbetsplatsen. Betrakta inte restiden som något nödvändigt ont utan se det i stället som en stund då du kan ställa om hjärnan från jobbfokus till fritidsfokus.  Så varvaa

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro