ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

True Blood – snart på riktigt?

Tina Sayed Nestius · 30 Okt 2013
Uppdaterad 30 Okt 2013
Svenske Alexander Skarsgård i vampyrserien ”True Blood”. ”True Blood” är också det konstgjorda blod som de snällare vampyrerna livnär sig på. 

Svenske Alexander Skarsgård i vampyrserien ”True Blood”. ”True Blood” är också det konstgjorda blod som de snällare vampyrerna livnär sig på.  Foto: All Over Press


Rumänska forskare kan ha kommit på ett sätt att tillverka syntetiskt blod. Men det handlar inte om blod som ska mätta vampyrer, som i tv-serien True Blood, utan blod som kan användas i sjukvården.

klar

Artikellänk är kopierad

Gary Oldman spelade Dracula i filmatiseringen av Bram Stokers bok.
Gary Oldman spelade Dracula i filmatiseringen av Bram Stokers bok.Foto: All Over Press
Så här års är det också populärt att klä ut sig till Dracula – eller varför inte ditt husdjur.
Så här års är det också populärt att klä ut sig till Dracula – eller varför inte ditt husdjur.Foto: All Over Press

Det låter som en idé för en ny tv-serie om vampyrer. En grupp forskare på Babes-Bolyai universitet i nordvästra Rumänien, har skapat ett recept för syntetiskt blod vars preliminära tester verkar lovande, rapporterar Independent Balkan News Agency.

Teamet har forskat i sex års tid och deras upptäckt kan vara avgörande med tanke på blodbristen som uppstår vid allvarliga olyckor och stora kirurgingrepp. Blodet är tillverkat av vatten, salt, albumin och en protein som utvunnits ur havsmaskar som gör det syntetiska blodet stresståligt.

Enligt forskarna är resultaten från de första testerna, som gjorts på möss, hoppfulla. 

– Mössen som fått det här blodet förblir oberörda, och det är vad vi önskar, att de inte visar tecken på inflammation eller sjukdom, säger professor Radu Silaghi Dumitrescu.

Han påstår att alla tidigare försök att tillverka syntetiskt blod har misslyckats eftersom forskare inte har kunnat hitta rätt protein för att hålla blodet immunt mot stress. 

Förhoppningen är självklart att människor i längden kan ha nytta av det syntetiska blodet, men än så länge är det långt bort. Först ska man fortsätta med djurförsök på möss, i minst två år till. Sedan återstår det att få tillstånd att testa blodet på dem som det är tänkt att hjälpa – vi människor.

– Försök på människor är ett känsligt ämne, förutom att vi behöver få tillstånd till det utgör de en enorm risk, säger han till the Independent Balkan News Agency.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro