ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trump anklagad för rasistiskt språkbruk av sparkad svart medarbetare

Björn Sjö · 11 Aug 2018
Uppdaterad 11 Aug 2018
Omarosa Manigault Newman och Donald Trump vid en presskonferens i början av 2017, innan hon fick sparken.

Omarosa Manigault Newman och Donald Trump vid en presskonferens i början av 2017, innan hon fick sparken. Foto: Getty Images


Donald Trump anklagas för att vara rasist och använda nedsättande språk om svarta. Det hävdar Omarosa Manigault Newman som arbetade i hans stab efter presidentvalet och nu ger ut sina memoarer.

klar

Artikellänk är kopierad

Omarosa Manigault Newmans memoarer heter ”Unhinged”, på svenska ungefär ”Avhängd”. Boken släpps i nästa vecka i USA, men flera tidningar och tv-bolag i USA och Storbritannien har fått den i förväg.

Manigault Newman var en av få svarta medarbetare i Trumps valkampanj och fick senare jobb på en kommunikationsavdelning i Vita huset. I december förra året fick hon dock sparken, officiellt på grund av flera konflikter med kolleger.

Nu anklagar hon i  sin memoarbok president Trump för att vara rasist och hävdar att det finns bandade uttalanden där han använder det nedsättande n-ordet om svarta.

Inspelade under tv-dokusåpa

Upptagningarna ska vara gjorda vid inspelningarna av tv-dokusåpan ”The Apprentice”, som Donald Trump medverkade i under många år innan han blev president.

Även Manigault Newman har varit med i tv-såpan, men har enligt boken inte själv hört Trump uttala rasistiska tillmälen om svarta. Däremot har hon hört nedsätttande uttalanden om deltagare med härkomst från Filippinerna.

Anklagelser om Trumps rasistiska uttalanden har framförts av andra medarbetare i tv-programmet tidigare, men banden har aldrig offentliggjorts.

Omarosa Manigault Newman hävdar att hon fått bekräftat att banden finns från tre olika källor. Inspelningarna är bortklippta partier från programmet, så kallade outtakes.

Enligt Manigault Newman var Vita husets stab under hennes tid där beredd på att banden skulle kunna dyka upp när som helst och funderade över hur de skulle bemötas. Hon beskriver att stämningen i Vita huset blev allt mer rasistisk efterhand som tiden gick. Hon ifrågasätter också Trumps mentala hälsa.

Vita husets pressekreterare Sara Sanders avfärdade i ett pressmeddelande på fredagen Manigault Newmans anklagelser, och hävdade att boken är fylld med lögner.

Hämnd på grund av avskedet

Även flera politiska kommentatorer i amerikanska medier ser memoarboken som Manigault Newmans hämnd för att hon fick sparken från det välbetalda toppjobbet i Vita huset och ifrågasätter hennes trovärdighet.

Omarosa Manigault Newman kritiserade redan efter sitt avsked Vita huset för att domineras av äldre vita män och bristen på mångfald i administrationen.

Trump har tidigare även anklagats för sexistiskt språk. Det bekräftats av ett ljudklipp där presidenten i ett privat samtal med en tv-programledare 2005 berättar hur han tar kvinnor i skrevet utan att de vågar protestera.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro