ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump attackerades hårt i debatten – anklagades för att vara låtsas-höger

Hugo Ewald · 26 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016
Marco Rubio attackerade Donald Trump hårt.

Marco Rubio attackerade Donald Trump hårt. Foto: Gary Coronado/AP/Metro


Under natten till fredagen svensk tid ägde den sista republikanska primärvalsdebatten innan ödesdigra Super tuesday rum. Senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio gick hårt åt Donald Trump som leder det republikanska racet. "Du säger bara samma sak varje debatt", sa Rubio.

klar

Artikellänk är kopierad

Under natten till fredagen ägde den tionde republikanska primärvalsdebatten inför valet 2016 rum. På scen stod de fem kandidater som fortfarande kämpar om att få bli republikanernas presidentkandidat – neurokirurgen Ben Carson, guvernören John Kasich, senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio samt affärsmannen Donald Trump. Debatten ägde rum fem dagar innan Super tuesday den 1 mars, när 12 stater lägger sina röster i det republikanska primärvalet, och var därför extra viktig för de fem återstående kandidaterna.

Röster inifrån partiet har inför debatten höjt röster om att framför allt Ted Cruz och Marco Rubio, som ligger tvåa respektive trea i opinionen, måste höja sina röster och attackera Trump snarare än att gå emot varandra. Detta har blivit särskilt viktigt efter att Trump vann delstaten Nevada, som Rubio tidigare trodde han kunde vinna, med drygt tjugo procentenheter.► LÄS MER: Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet

För den som hoppats på hårda attacker mot Trump slog önskningen in då både Ted Cruz och Marco Rubio riktade all sin energi åt att attackera Trump. Debatten blev ibland så het att det var svårt att höra vad kandidaterna faktiskt sa.

Marco Rubio anklagade bland annat Trump för att upprepa samma sak varje debatt, och skämtade sedan om att det enda Trump kunde säga var "Alla är dumma. Jag kommer göra USA grymt igen. Jag leder i opinionen". Rubio attackerade också Trump från höger genom att anklaga miljardären för att ha använt sig av papperslösa för att bygga Trump Tower, ett påstående som Politifact bedömt som blott en "halv sanning" då det egentligen var en underleverantör till Trump som gjorde det. Rubio menade att den mur mot Mexico Trump vill bygga därför förmodligen skulle komma att bygga av papperslösa.

Trump kontrade genom att mena att Rubio hade "helt fel" och sa att han "är den enda här som faktiskt anställt någon".

Även Cruz försökte visa sig mer kritisk mot invandring än vad Trump är.

– Jag tycker det är otroligt att Donald tror att han är den som upptäckt problemet med illegal invandring. När jag kandiderade till senaten lovade jag att föra kampen mot flyktingamnesti och att bygga en mur, sa Texassenatorn.► LÄS MER: Trump vann stort i South Carolina – Jeb Bush ger upp

Trump attackerades också för att han stödjer kvinnohälsoorganisationen Planned parenthood, för att han tidigare haft ganska liberala inställningar i flera frågor, för att han drivit det skandalomsusade utbildningsföretaget "Trump university" och för att han anses förespråka en välfärdsstat av en närmast svensk modell.

Om attackerna mot Trump kommer påverka primärvalet återstår att se. Trump leder fortfarande stort i opinionen i princip alla delstater, och ser till och med ut att vinna i Rubios hemstat Florida, någonting som med största sannolikhet kommer innebära att Rubio hoppar av. Trump har de senaste veckorna även ökat sitt stöd bland republikanska politiker, senast New Jersey-guvernören och tidigare presidentkandidaten Chris Christie som i en presskonferens under fredagen meddelade att han stöttar Trump.

Fortfarande ser det republikanska etablissemanget Rubio som sitt enda hopp. Men Rubio har inte lyckats vinna en enda delstat och ligger fortfarande långt efter Trump i opinionen. Han står dessutom minst lika lågt högerut som Trump i frågor som rör invandring och vill i princip helt förbjuda aborter.

Enligt Politicos opinionsundersökningar inom det republikanska ledarskiktet tror så många som 80 procent av ledande republikaner att Trump kommer att bli republikanernas presidentkandidat. Så tidigt som tisdag kan det vara ett faktum.► LÄS MER: Hillary Clinton vann Iowa – med 0,4 procentenheter

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro