ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump fick nobben – Ställer in besök till Danmark

Anton Gustafsson · 19 Aug 2019
Uppdaterad 21 Aug 2019

Donald Trump kommer inte åka till Danmark om inte Danmark vill sälja Grönland till USA. Foto: TT


USA:s president Donald Trump är intresserad av att köpa Grönland av Danmark men fick nobben av Danmarks statsminister. Den danska nobben har nu fått Trump att ställa in det inplanerade danmarksbesöket i september. Men det är faktiskt inte första gången som USA lagt ett bud på världens största ö.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var tidningen The Wall Street Journal som först rapporterade om uppgifterna att Trump uttryckt en önskan om att köpa Grönland av Danmark. I söndags bekräftades de uppgifterna av Larry Kudlow, ekonomisk rådgivare i Vita huset, på nyhetssajten The Hill.

LÄS MER
Protesterna i Hongkong – detta har hänt

Kudlow beskrev anledningen till presidentens intresse så här:

– Danmark äger Grönland. Danmark är en allierad. Grönland är en strategisk plats. De har en massa värdefulla mineraler. Presidenten, som kan en del om att köpa fastigheter, vill ta sig en titt, sa Kudlow till TV-kanalen Fox News.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen hade det inte svårt att hålla sig för skratt efter Trumps utspel om att köpa Grönland. Foto: Emmanuele Contini

Många kallar utspelet för galet och menar att presidenten fullständigt har tappat greppet. Danmarks statsminister Mette Frederiksen vill kanske inte gå så långt som att kalla ledaren för den fria världen för galen, men hon har hittills varit tydlig med att ön inte är till salu.

– Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt. Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar, säger Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq.

På grund av Frederiksens ovilja att sälja av den självstyrande ön har Donald Trump nu valt att ställa in sitt inplanerade besök till Danmark på obestämd tid.

– Grundat på statsminister Mette Frederiksens uttalande om att hon inte har något intresse av att diskutera ett köp av Grönland kommer jag att skjuta upp vårt möte, som planerats om två veckor, skrev Donald Trump på twitter natten till onsdag.

Men det är inte första gången som en amerikansk president vill köpa den till stora delar istäckta ön av Danmark. Under ledning av president Harry Truman gjorde man ett försök redan 1946, det rapporterar tidskriften Time. Då erbjöd USA guldtackor till ett värde av 100 miljoner dollar för Grönland då man ansåg att Grönland var en militär nödvändighet för USA.

Tanken var att budet skulle hållas hemligt, men tidskriften Time hade uppgifter om försöket att köpa Grönland redan året efter att budet las. Men det skulle dröja till 1991 innan affären kunde avslöjas i sin helhet då en dansk tidning hittade hemligstämplade dokument som kunde bekräfta uppgifterna.

De senaste åren har USA ökat sin aktivitet på flygbasen Thule på Grönland. Foto: André Maslennikov/TT

Erbjudandet avvisades den gången också, men USA fick behålla sin militära närvaro på ön. 1952 byggde man flygbasen Thule Air Base som används än i dag av amerikansk militär.

LÄS MER
Sköt sin syster: Här är de viktigaste nyheterna från skjutningarna i USA

Experter tror att Trumps utspel handlar om att USA är på offensiven när det gäller att säkra makt i det militärt viktiga Arktis när både Kina och Ryssland redan har flyttat fram sina positioner i området.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro