ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trump fördömer NFL-protester – det här är bakgrunden

Niclas Crammer · 25 Sep 2017
Uppdaterad 25 Sep 2017
Metros Niclas Crammer förklarar hur Colin Kaepernick (i mitten, till höger) satte igång en trend som nu blivit en fråga för presidenten.

Metros Niclas Crammer förklarar hur Colin Kaepernick (i mitten, till höger) satte igång en trend som nu blivit en fråga för presidenten. Foto: Thomas Engström och Marcio Jose Sanchez/AP


Donald Trump tog en paus från sitt ordkring med Nordkoreas Kim Jong-un – för att istället ge sig på nationalsporten Amerikansk fotboll och dess högsta liga, NFL. Metros NFL-krönikör reder ut vad som hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Donald Trump gick i helgen till attack mot NFL-spelare som fortsatt protestera mot rasism.

Du kanske hört om det? Spelare ställer sig på ett knä eller håller upp en knuten näve under nationalsången före matcherna.

“Hade du inte älskat det om en av ägarna i NFL, när någon är respektlös mot vår flagga, sagt: ‘Ta ut den jäveln från planen med en gång. Ut, han får sparken. Han får sparken’”, sa Trump under ett möte i Alabama.

NFL har aldrig varit kända för att kunna visa upp en enad front – tvärt om faktiskt. Men den här gången var det det ingen tvekan, det var alla mot Trump. Liga, spelare, coacher, ägare – alla.

NFL skickade till och med ut ett pressmeddelande som anklagade Trump för att han visar en “brist på respekt” mot NFL och dess spelare, och att han struntar i vikten av yttrandefriheten och rätten att få protestera mot orättvisor på ett fredligt vis.

New England Patriots ägare Robert Kraft tog det hela ett steg längre med sitt eget utspel: ”Det finns inget som förenar oss mer än sport, och inget som separerar oss mer än politik”.

Det hela började oskyldigt för cirka 13 månader sedan då quarterback-stjärnan Colin Kaepernick gick ned på ett knä när nationalsången spelades under en försäsongsmatch 2016. Detta har kostat Kaepernick hans karriär som QB i NFL och han är i skrivande stund en spelare utan lag (trots att många lag har stora behov på QB-posten).

Kaepernick, är afroamerikan (som 70 procent av ligans spelare är), och står fast vid sina åsikter mot rasism i dagens (märkbart rasistiska) USA:

“Jag kommer inte visa stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta. För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt att vända ryggen åt. Det ligger lik på gatan och folk klarar sig undan med mord.”

Kaepernick hamnade omedelbart i blåsväder och kallades anti-amerikansk, något han förstås dementerade kraftigt: “Jag älskar Amerika. Jag älskar människor. Det är därför jag gör detta. Jag vill hjälpa till att göra Amerika bättre”.

Men, till pajasen i Vita husets stora förtret, så har ett antal spelare i så gott som alla lag fortsatt med Kaepernicks protester. Detta tycks ha retat gallfeber på den orangea statschefen.

“Någon ägare kommer att göra det så småningom. Han kommer säga: ‘Den där spelaren är respektlös mot vår flagga så han får sparken. Han kommer bli landets populäraste person”, fortsatte Trump.

Efter framträdandet fortsatte hans rant på twitter: “Jag garanterar att protesterna slutar. Det kommer att sluta. Bara res er upp och gå. Res er upp och gå!”

Det fina i allt det här för oss som gillar amerikansk fotboll att ligan och dess ägare för en gångs skull står upp bakom sina spelare. Det är ett gott tecken i ett USA – och en värld – där rasismens och fascismens snålblåst blir allt kallare för varje dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Crammer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro