ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trump ger besked om Iranavtalet – så kan det påverka Europa

Annica Ögren · 8 Maj 2018
Uppdaterad 8 Maj 2018
Donald Trump och Irans president Hassan Rouhani.

Donald Trump och Irans president Hassan Rouhani. Foto: IBL


På tisdag ger Trump besked om Iranavtalet. FN:s generalsekreterare har varnat för att det finns risk för ett nytt krig om USA väljer att lämna avtalet. Det här behöver du veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Iranavtalet är en överenskommelse mellan FN:s säkerhetsråd, USA och Tyskland som skapades 2015 för att förhindra Iran från att skaffa kärnvapen.

Avtalet har varit ett av de mest strikta i världen, med observatörer (från Internationella atomenergiorganet, IAEA) på plats som kontrollerat att Iran håller kärnvapentekniken inom ramen för avtalet.

Det ligger i Irans vilja att avtalet bevaras, då det har inneburit att omvärlden lättat på sanktionerna mot landet och låtit Iran vara med som en legitim spelare på – främst – Europas handelsmarknad.

Att USA:s president Donald Trump nu överväger att lämna avtalet kan innebära stora förändringar för omvärlden. Rouzbeh Parsi är associerad forskare vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet. Han förklarar vad det hela handlar om och hur det kan påverka oss.

Det här handlar det om

För Iran handlar avtalet om att landet ska komma ur sin isolation. Avtalet har ökat Irans handel med Europa eftersom EU har lättat på sanktionerna mot Iran. USA däremot bryr sig inte så mycket om handeln med Iran, utan om att avtalet gör Iran mer erkänt som en legitim aktör i Mellanöstern vilket neokonservativa inom USA:s administration, liksom Trump, är emot. För deras del handlar det om att kunna straffa och isolera Iran, som är en uttalad fiende till USA.

Protester mot Iran i Washington DC.
Protester mot Iran i Washington DC.

FN har varnat för krig om avtalet hävs

USA hoppas att om de lämnar avtalet så lämnar Iran avtalet, IAEA:s inspektörer tvingas lämna landet. Då kan man fritt anklaga Iran för vad som helst och ingen kan motbevisa det eftersom det inte finns några observatörer kvar i landet. Då hamnar vi i en situation som liknar den innan Irakkriget, nämligen att USA hävdar att Iran har ett kärnvapenprogram som måste stoppas. Då bäddar man för krig.

Irans president Hassan Rouhani inför FN.
Irans president Hassan Rouhani inför FN.

Vill USA ha en anledning att gå in i Iran?

Det finns helt klart personer i Trumps administration som ser det på det viset. Nya utrikesministern har exempelvis sagt att Irans regim måste störtas. Men det handlar i första hand om att sätta press på landet. Det görs dels genom att avskaffa avtalet om det går, varvid Irans utrikeshandel kommer att minska, ekonomin bli sämre och då hoppas man på uppror inifrån eller med hjälp utifrån.

Mike Pompe, USA:s utrikesminister.
Mike Pompe, USA:s utrikesminister.

Så kan det påverka Europa

Om det blir en konfrontation med krig i någon form, kommer det påverka oss väldigt mycket. Det som för USA är ett teoretiskt spel vid skrivbordet kommer bli verklighet för Europa på ett helt annat sätt.

– Det bor 80 miljoner människor i Iran, de sitter på en av världens största gas- och oljereserver och skulle Iran destabiliseras på det här sättet kommer marknaderna reagera starkt negativt och vi kommer troligen se kraftiga flyktingvågor, säger Rouzbeh Parsi.

En syrisk flykting vid en protest 2015.
En syrisk flykting vid en protest 2015.

Rouzbeh Parsi poängterar dock att det är viktigt att komma ihåg att avtalet är skrivet mellan Iran och FN:s säkerhetsråd och Tyskland – inte bara USA. Även om Trump väljer att lämna avtalet betyder inte det per definition att avtalet upplöses. Han anser att det är viktigt för EU att markera mot USA.

– Om EU inte inför motåtgärder mot USA när de lämnar avtalet, kommer EU:s handel med Iran att minska, vilket kommer ytterligare skada Irans redan haltande ekonomi. Även om avtalet då formellt fortsätter att existera kommer det inte innebära något positivt för Iran och då ökar trycket på den iranska regeringen att lämna avtalet, eftersom det även i Iran finns starka kritiker av avtalet.

Om Irans lämnar avtalet och därmed sina åtaganden, kommer inte IAEA kunna inspektera landets kärnvapeninstallationer, vilket gör det mycket svårare att veta vilken riktning kärnteknikprogrammet tar.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro