ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump gör verklighet av strafftullar på stål och aluminium – trots kritiken

Björn Berglund · 8 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018
Trump hoppas på fler amerikanska fabriker.

Trump hoppas på fler amerikanska fabriker. Foto: IBL


Precis som utlovat har president Donald Trump nu infört de kontroversiella importtullar på stål och aluminium som han hotat med i en veckas tid.

klar

Artikellänk är kopierad

På torsdagskvällen svensk tid presenterade Trump sitt beslut på en pressträff i Vita huset framför en grupp av arbetsklädda stålarbetare. Precis som han sagt tidigare blir tullarna 25 procent för importerat stål och 10 procent för aluminium, rapporterar AFP.

– Den amerikanska stål- och aluminiumindustrin har ödelagts av aggressiv utländskt handelspraxis. Det har verkligen varit en attack mot vårt land, sa han enligt nyhetsbyrån.

Förutom att värna om den inhemska industrin motiveras tullarna av säkerhetspolitiska skäl. Trump kritiserade också särskilt Tyskland, bland annat för landets bidrag till Nato, som Trump menar är orättvist litet jämfört med USA:s.

– Vi har vissa vänner och vi har vissa fiender, av vilka vi har utnyttjats enormt både handelsmässigt och militärt, sa han.

Samtidigt öppnar Trump-administrationen dörren för några undantag. Mexiko och Kanada erbjuds undantag från avgifterna ”på obestämd tid”, skriver AP. Även Australien kan skonas, enligt presidenten.

Det kontroversiella beslutet har stött på hård kritik, både utanför USA och inom landets gränser. EU har hotat med att införa egna strafftullar på amerikanska varor som livsmedel och även Kina har hotat med motåtgärder. I  tisdags avgick Trumps ekonomiske rådgivare Gary Cohn i protest mot tullarna.

De nya reglerna kommer att träda i kraft inom 15 dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro