ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump i bråk med egen minister – här är allt du behöver veta om presidentens konflikter

Linnéa Borgert · 25 Jul 2017
Uppdaterad 25 Jul 2017
Donald Trump attackerar justitieminister Jeff Sessions öppet på Twitter.

Donald Trump attackerar justitieminister Jeff Sessions öppet på Twitter. Foto: Reuters/Joshua Roberts


Hans presstalesperson slutade i protest och han är i öppet bråk med justitieministern. USA:s president Donald Trump har hamnat i många konflikter den senaste tiden. Inte hängt med? Här kommer en sammanfattning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein

Jeff Sessions

Den 19 juli sa Donald Trump i en lång intervju New York Times att han ångrar att han utnämnde Jeff Sessions till justitieminister. Anledningen? Sessions förklarade sig jävig och ville inte medverka i utredningen om ryska kopplingar i det amerikanska presidentvalet förra året.

– Jeff Sessions tar jobbet, kommer in i jobbet, förklarar sig själv jävig, vilket jag ärligt talat tycker är väldigt orättvist mot presidenten. Om han hade sagt sig vara jävig före jobbet hade jag sagt: Tack Jeff, men jag kommer inte att välja dig, sa presidenten då.

Nu går Trump till angrepp mot Sessions igen – den här gången på Twitter. Presidenten anser nämligen inte att justitieministern tar anklagelserna mot den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton på tillräckligt stort allvar.

”Justitieminister Jeff Sessions har intagit en VÄLDIGT vek hållning gentemot Hillary Clintons brott”, skriver han.

Vita husets nya kommunikationschef, Anthony Scaramucci, säger i ett uttalande i radio att Trump troligen vill bli av med Jeff Sessions.

– Trump är uppenbart frustrerad. Troligen vill han bli av med Sessions, säger han till radiovärlden Hugh Hewitt, enligt Huffington Post.

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Robert Mueller

Särskilda åklagaren Robert Mueller har ansvar för Rysslandutredningen och nyligen begärde han att Vita huset ska bevara alla dokument som har att göra med mötet i Trump Tower förra året. På mötet ska bland annat Trumps son, Donald Trump jr, och svärsonen Jared Kushner ha närvarat – och en rysk advokat. Donald Trump, som är den första presidenten i modern tid som inte har offentliggjort sin skattedeklaration, verkar främst oroa sig för att Mueller ska granska hans privata finanser. Till New York Times har presidenten sagt att Mueller passerar en gräns om han skulle göra det.

Enligt flera rapporter är det möjligt att Donald Trump vill avskeda Mueller. Presidentens stab har påbörjat en rad attacker mot Mueller med syfte att sabotera hans utredning, rapporterar flera amerikanska medier.

Foto: AP Photo/Alex Brandon

Sean Spicer

I dagarna blev det klart att Sean Spicer lämnar sitt jobb som pressekreterare vid Vita huset. Enligt New York Times sade han upp sig efter att Trump utsett Anthony Scaramucci till ny kommunikationsdirektör, trots protester från Vita husets stabschef Reince Priebus. Spicer ska ha kallat valet av kommunikationsdirektör för ett stort misstag, enligt tidningen.

I maj slutade Mike Dubke som kommunikationsdirektör efter bara tre månader på posten. Då tog Spicer över flera av hans uppgifter. Redan innan Spicer slutade noterade många att hans kollega Sarah Huckabee Sanders fick hålla i allt fler presskonferenser. Nu efterträder hon honom som pressekreterare.

Många republikaner

Donald Trump går inte bara till attack mot demokrater – han kritiserar också medlemmar ur det egna partiet. Presidenten har mött flera politiska motgångar den senaste tiden. Till exempel i lördags då republikaner och demokrater nådde en överenskommelse om att införa sanktioner mot Ryssland. Donald Trump uttryckte sin besvikelse på Twitter:

”Det är väldigt tråkigt att republikaner, till och med några som bars över strecket på min rygg, gör väldigt lite för att skydda sin president”, skriver han och menar att att flera republikaner fick en plats i senaten eller kongressen på grund av honom.

En annan hjärtefråga för Trump är att skrota Obamacare, vilket har stöttats av många republikaner. Men partiet har misslyckats med att komma överens om en ny sjukvårdsreform.

Under tisdagen röstade senaten om huruvida Obamacare ska rivas upp eller inte, trots att det inte finns någon annan klar sjukvårdsreform. Omröstningen slutade 50-50, vilket gjorde att vicepresidenten Mike Pence fick en avgörande röst. Vicepresidenten röstade för förslaget, vilket innebär att senatorerna nu ska debattera förslag om hur man ska ersätta Obamacare.

Inför omröstningen uppmanade Donald Trump republikanerna att ”göra det rätta”.

”Den senator som röstar emot att starta debatten säger till USA att du är okej med Obamacare-mardrömmen. Det finns fortfarande tid till att göra det rätta”, skriver han på Twitter.

LÄS MER
8 saker Donald Trump gjort sedan valet
klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro