ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump i möte med Löfven: "EU har utnyttjat oss för länge"

Filip Joelsson · 6 Mar 2018
Uppdaterad 6 Mar 2018
Sveriges statsminister Stefan Löfven skakar hand med USA:s president Donald Trump i Vita Huset.

Sveriges statsminister Stefan Löfven skakar hand med USA:s president Donald Trump i Vita Huset. Foto: Svenska ambassaden i Washington.


Statsminister Stefan Löfven är på besök i Vita huset för samtal med president Donald Trump. Under den efterföljande presskonferensen diskuterades allt från tullavgifter till invandringen i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Mötet mellan Sveriges statsminister och USA:s president började på ett vänskapligt maner där Trump pratade varmt om ländernas långa samarbeten.

– Sverige är en av våra närmaste och äldsta partners och en av de första europeiska nationerna som erbjöd USA ett vänskapsfördrag redan år 1783, sade Trump under den direktsända presskonferensen.

Trump orsakade sedan ett och annat skratt bland pressuppbådet när han berättade att hans dotter Ivanka sett USA vinna över Sverige i herrarnas Curlingfinal i OS.

Presidenten passade även på att tacka Sverige för hjälpen med att frige studenten Otto Warmbier när denne satt fängslad i Nordkorea.

Men efter det inledande samkvämet var det dags för lite mer seriösa tongångar.

Det huvudsakliga syftet med Löfvens besök var, enligt regeringen, att ytterligare fördjupa de svensk-amerikanska handelsrelationerna. Men eftersom Stefan Löfven är den första ledaren från ett EU-land att träffa presidenten efter förra veckans utspel om eventuella tariffer på stål och aluminium förväntades mötet överskuggas av hotet om ett potentiellt handelskrig.

Men vid pressträffen framkom inte något nytt om handelskriget. Trump bedyrade däremot att han står fast vid sin ståndpunkt.

– Vi (USA, reds anm) förlorar många miljarder dollar varje år på grund av dåliga handelsavtal. Vi har blivit utnyttjade av EU för länge. Jag tror att en av anledningarna till att jag blev vald var för att försvara vårt folk och vår industri. Vi har inte råd att förlora den. Ett handelskrig skulle inte vara dåligt för oss, men för EU, sade Trump.

–  Jag står bakom EU:s förslag om att ha ett handelsavtal med så få hinder som möjligt, svarade Stefan Löfven.

När TT:s utsände reporter ställde en fråga om Trumps syn på invandringsfrågor passade presidenten på att ta ära över sina tidigare påståenden om situationen i Sverige, så som han ser den.

– Ni har uppenbara problem med invandring i Sverige. Jag var tidig att påpeka det. Jag fick ta en del kritik, med det var okej, för det visade sig att jag hade rätt, sade Trump.

Löfven kontrade med att Sverige har kontroll över situationen och en bra ekonomi, och slog hål på rykten om svenska förorter som florerat i amerikansk media.

– Det finns inga ”no go zones” i Sverige, sade han.

Innan pressträffen avslutades passade Trump på att bjuda på lite smickrande kommentarer till det svenska folket.

– Jag känner många svenskar i både Washington och i New York. Svenskar är fantastiska.

– Sverige är ett litet land, men de är skarpa, sade Trump.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro