ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump och Tyskland i ordkrig om Nato – det här handlar det om

Filip Häggberg · 20 Mar 2017
Uppdaterad 20 Mar 2017
Det var efter Trump och Merkels möte i fredags som diskussionen om Nato tog fart.

Det var efter Trump och Merkels möte i fredags som diskussionen om Nato tog fart. Foto: Joshua Roberts/Fabian immer/Reuters/TT


Mindre än ett dygn efter att Donald Trump träffat förbundskanslern Angela Merkel skrev han på Twitter att Tyskland är skyldigt Nato och USA pengar. Kritiker menar att presidenten inte förstår hur Nato fungerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Det var i lördags, dagen efter att ha träffat Tysklands Angela Merkel, som presidenten skrev två tweets. I den första skrev han att mötet med Merkel hade gått bra – och i den andra påstod han att Tyskland är skyldigt Nato och USA ”stora summor pengar”, för det försvar de förser Tyskland med.

quotation start— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 18 mars 2017…vast sums of money to NATO & the United States must be paid more for the powerful, and very expensive, defense it provides to Germany!quotation end

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har kommenterat Trumps tweets i ett uttalande.

– Det finns inget konto till skulder till Nato, säger hon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Så, hur ligger det till egentligen?

Ivo Daalder, tidigare Nato-ambassadör för USA, är också av uppfattningen att Donald Trump inte har förstått hur Nato fungerar.

I sammanlagt nio tweets har Daalder svarat Donald Trump och inleder med ”Jag är ledsen, Mr President, men det är inte så Nato fungerar”.

Han skriver bland annat att inget Natoland betalar USA någonting för att vara med, utan att USA själv bestämmer hur mycket de vill bidra med till Nato. Det är alltså inte möjligt att bli skyldig pengar till USA, vad det gäller Nato.

Alla Natoländer har dock förbundit sig att satsa två procent av sin bruttonationalprodukt (BNP) på det egna försvaret före 2024. Enligt Ivo Daadler har i dagsläget fem av Natos 28 medlemsländer uppnått det målet.

Tyskland är alltså inte skyldigt USA ett dugg?

Nej, inte vad det gäller Nato. Däremot måste Tyskland satsa mer pengar på sitt eget försvar före 2024, om de ska hålla överenskommelsen mellan Natoländerna. I dag lägger landet 1,2 procent av sitt BNP på försvaret, enligt TT. Tyskland planerar att öka den budgetposten, har Angela Markel förklarat.

pil
Det här är Nato

Försvarsalliansen Nato bildades i slutet av 40-talet, med syfte att upprätta säkerhetsgarantier för länderna på båda sidor Atlanten.

Enligt alliansens paragraf fem slås det fast att ett angrepp mot något av Natoländerna är ett angrepp mot alla medlemmar. Länderna har alltså ett ansvar att skydda varandra. Hur medlemmarna ger stöd får de dock avgöra själva, de behöver inte per automatik skicka sina militärmakter.

Nato har i dag 28 medlemmar. Finansieringen av alliansen räknas ut genom en överenskommen formel och betalas av medlemsländerna, enligt New York Times.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro