ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trump sparkade sin utrikesminister via Twitter – ersätter med höken Pompeo

Björn Berglund · 13 Mar 2018
Uppdaterad 13 Mar 2018
Stämningen har länge varit spänd mellan Tillerson och Trump.

Stämningen har länge varit spänd mellan Tillerson och Trump. Foto: IBL


Donald Trump har gett USA:s utrikesminister Rex Tillerson sparken – via ett inlägg på Twitter. Tillerson ersätts med CIA-chefen Mike Pompeo, som beskrivs som en hök som delar presidentens världsbild. Samtidigt utses Gina Haspel, som ansvarat för tortyr av misstänkta terrorister till ny CIA-chef.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt BBC fick Tillerson reda på att han fått sparken när han läste vad Trump skrivit på Twitter och den förre oljebolagschefen avbröt då sin resa i Afrika för att återvända till Washington.

Ny utrikesminister blir i stället den nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo, meddelar Vita huset. Konservative Pompeo valdes in i kongressen 2010 som en del av Tea Party-vågen och beskrivs som mer hökaktig än sin företrädare. Han väntas driva en ännu tuffare politik gentemot andra länder och liksom Trump säger han sig vara klimatskeptiker.

– Fantastisk energi, fantastiskt intellekt, vi är alltid på samma våglängd, sa Trump till pressen när han lämnade Washington för att inspektera gränsmurar i Kalifornien, skriver The Guardian.

Med företrädaren var stämningen en annan. Sedan Trump tillträdde förra året har han upprepat flera gånger att han velat avsätta sin Tillerson.

Trump meddelar också att Gina Haspel tar över som CIA-chef och hon blir därmed den första kvinnan på posten.

Haspel har arbetat inom underrättelsetjänsten länge, men hon är en kontroversiellt figur då hon bland annat burit ansvaret för den brutala tortyren av minst två misstänkta terrorister på ett hemligt CIA-läger i Thailand, skriver The New York Times. Hon ska också ha beordrat att videoinspelningar från tortyrförhören skulle förstöras.

Ommöbleringen innebär att USA:s säkerhetspolitik nu fått en ledning mer i Donald Trumps smak, skriver The Washington Post. Presidenten anser att Tillerson står för nära ”etablissemanget” i sitt tänkande och ville passa att göra förändringen innan samtalen med Kim Jong Un och de hårda förhandlingarna som väntar kring USA:s nya ståltullar, uppger tjänstemän i Vita huset för tidningen.

Den nye utrikesministern väntas också vilja driva en annan politik mot Iran. Liksom Trump vill han skrota kärnavtalet.

– Det är förstås en välkänd position som EU har: att det vore mycket olyckligt. Det vore absolut fel väg att gå, så vi kommer att fortsätta att ge våra sakliga argument för att man ska behålla det, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström i en kommentar till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro