ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump till Filippinernas president: "Du gör ett otroligt jobb"

Hugo Ewald · 24 Maj 2017
Uppdaterad 24 Maj 2017
I samtalet söker Trump hjälp från Duterte i frågan om Nordkoreas diktator Kim Jong-un är stabil.

I samtalet söker Trump hjälp från Duterte i frågan om Nordkoreas diktator Kim Jong-un är stabil. Foto: AP/TT/Metro


I ett telefonsamtal med Filippinernas kontroversielle president Rodrigo Duterte kallar Donald Trump Kim Jong-un för "en galning" och hyllar Dutertes kritiserade arbete för att stävja Filippinernas drogproblem. Det skriver Washington Post och The Intercept som tagit del av en transkribering av samtalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 29 april talade Donald Trump i telefon med Filippinernas president Rodrigo Duterte. Det skriver Washington Post som tagit del av en transkribering av samtalet. Även The Intercept har tagit del av samma dokument.

I samtalet söker Trump hjälp från Duterte i frågan om Nordkoreas diktator Kim Jong-un är stabil eller inte, och visar också glädje över Nordkoreas misslyckade missiltest.

– Alla hans raketer kraschar. Det är goda nyheter, säger Trump enligt transkriberingen som gjordes av Filippinernas regering.

Duterte svarar med att beskriva det som att Kim leker ”med sina bomber, sina leksaker” och säger att ”hans sinne fungerar inte som det ska, han kan bli galen när som helst”.

Enligt Washington post visar samtalet hur Trump försöker öka trycket på Nordkorea genom allianser med andra världsledare.

– Vi kan inte låta en galning med kärnvapen hålla på som han gör. Vi har mycket mer vapen än vad han har, säkert tjugo gånger så mycket. Men vi vill inte använda dem, säger Trump i samtalet. Enligt New York times ska Trump ha också ha skrytit om att USA hade två u-båtar rustade med kärnvapen.

I samtalet hyllar också Trump Dutertes kritiserade och kontroversiella arbete mot Filippinernas drogproblem, som hittills lett till att minst 9 000 personer dött.

– Många länder har problemet, vi har problemet. Men vilket bra arbete du gör, säger Trump.

Trump säger också till Duterte att han hoppas att Kina kan göra något åt problemet med Nordkorea.

– Du kan säga till honom [Xi Jinping, Kinas ledare] att jag räknar med honom. Jag har en väldigt bra relation med honom. Han var här i Florida i två dagar och jag lärde känna honom väl. Han är en bra kille, säger Trump men menar att också att ”vi kommer göra något åt problemet om inte Kina gör det”.

I slutet av samtalet bjuder Trump in Duterte till Vita huset.

– Det skulle vara trevligt att ha dig gär i Ovala rummet. Seriöst, om du vill komma är det bara att säga till. Och ta hand om dig själv, så tar vi hand om Nordkorea.

En Trump-källa bekräftar för Washington Post att transkriberingen är korrekt, men vill inte uttla sig om ”ett läckt dokument från en utländsk regering”. Enligt Washington post är transkriberingen sekretessbelagd av Filippinernas regering.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro