ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trump trappar upp sitt handelskrig – hotar med skatt på europeiska bilar

Björn Berglund · 4 Mar 2018
Uppdaterad 4 Mar 2018
Europeiska bilar väller in fritt i USA, menar Trump.

Europeiska bilar väller in fritt i USA, menar Trump. Foto: IBL


USA:s president Donald Trump hotar med att beskatta bilar från Europa om EU inför strafftullar på amerikanska varor. Draget är det senaste i det alltmer upptrappade tullkriget mellan USA och flera länder.

klar

Artikellänk är kopierad

”Om EU vill utöka sina redan massiva tariffer och barriärer mot amerikanska företag kommer vi helt enkelt att införa en skatt på deras bilar som fritt väller in i USA”, skriver presidenten på Twitter.

I ett tidigare inlägg rasar han mot USA:s ”väldigt dumma” handelsavtal som, enligt Trump själv, lett till ett handelsunderskott på 800 miljarder dollar.

Utfallet är ett svar på att Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i fredags meddelade att EU planerade handelsåtgärder mot flera amerikanska produkter – som Levi’s-jeans och motorcyklar från Harley-Davidson, skriver nyhetsbyrån AFP. Detta som motdrag mot USA:s planerade tullavgifter på importerat stål och aluminium.

Presidenten meddelade USA:s planer på stål- och aluminiumtullar på Twitter i torsdags. I fredags trappade han upp retoriken genom att förklara att ”handelskrig är bra och lätta att vinna”.

Det är inte bara EU som har protesterat mot de planerade tullavgifterna. Kanada och Brasilien, som exporterar mycket stål till USA riktar hård kritik, och kina hotar med motåtgärder.

– Om USA vidtar åtgärder som skadar kinesiska intressen kommer Kina inte att sitta passivt utan vidta nödvändiga åtgärder, säger Zhang Yesui, talesperson för Kinas nationella folkkongress, vid en presskonferens enligt AFP.

Även svenska företag varnar för konsekvenser. Bland annat har Electrolux valt att lägga en planerad miljardinvestering på is.

– USA är andra största marknaden för oss, efter Tyskland, så det kommer att påverka, sa Anna-Karin Nyman vid stålindustrins branschorganisation Jernkontoret till SVT tidigare i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro