ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trump vann stort i South Carolina – Jeb Bush ger upp

Hugo Ewald · 21 Feb 2016
Uppdaterad 21 Feb 2016
Donald Trump gick gem som segrare. Jeb Bush gav upp.

Donald Trump gick gem som segrare. Jeb Bush gav upp. Foto: Matt Rourke/Paul Sancya/AP/Metro


Med 32,5 procent av rösterna innebar primärvalet i South Carolina en stor vinst för Donald Trump. Samtidigt var loppet tätt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders i Nevada. Efter genomgående dåliga resultat i de tre republikanska primärval som hittills ägt rum valde Jeb Bush att dra sig ur kampanjen.

klar

Artikellänk är kopierad

"När du vinner är det vackert." Så lät orden från affärsmannen Donald Trump när han under söndagsmorgonen svensk tid höll sitt segertalefter att ha vunnit primärvalet i South Carolina med 32,5 procent av rösterna, mer än 10 procentenheter före sina närmaste konkurrenter Marco Rubio och Ted Cruz.

Primärvalet i South Carolina innebär att Trump vunnit två av de tre primärval som hitills hållts inom det republikanska partiet och att hans position som partiets ledande kandidat cementeras ytterligare. I Iowa hamnade Trump på en andraplats.► LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän​

Det höga resultatet kommer efter en hård vecka för Trump där han hunnit hamna i bråk med påven Franciskus och gått hårt mot den tidigare presidenten George W Bush. Men just nu verkar det vara lite som kan stoppa affärsmannen och miljardären Donald Trump, som ser ut att vinna även i Nevada som håller primärval under tisdagen.

Även supertisdagen den 1 mars, när delstaterna Alabama, Alaska, American Samoa, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, North Dakota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia och Wyoming håller sina val, ser ut att båda gott för Trump.

Kampen om andraplatsen var mycket jämnare, och när alla röster hade räknats landade Floridasenatorn Marco Rubio på andraplats med 22,5 procent av rösterna. Texassenatorn Ted Cruz var inte långt efter med 22,3 procent av rösterna.

Det kommer som en positiv överraskning för Rubio som gjorde ett katastrofalt val i New Hampshire och kritiserats hårt för vad som anses vara hans brist på erfarenhet och tendens att repetera repliker han övat in sedan innan. Rubio, som är ung och kuban-amerikan, ses av många som den enda kandidaten som faktiskt kommer kunna ta sig an Trump och ta platsen som partietablissemangets favorit.► LÄS MER: Hillary Clinton vann Iowa – med 0,4 procentenheter

Den största förloraren var Jeb Bush som för bara ett år sedan såg ut att vara republikanernas självklara presidentkandidat. Som son och bror till tidigare presidenter lyckades han vinna partietablissemangets förtroende och Bush har lyckats samla in över en miljard svenska kronor i donationer.

Efter primärvalet valde Bush att göra det som fler och fler kommit att förvänta sig av honom. Han gav upp, och meddelade i ett tal under tisdagsmorgonen att han avslutar sin presidentkandidatur. 

"Jag är glad över kampanjen som lyckats ena vårt land och förespråkat konservativa lösningar, men människorna i Iowa, New Hampshire och South Carolina har talat. Idag avslutar jag min kampanj", sa en uppenbart uppgiven Bush inför ett rum fullt av anställda, donatorer och vänner.

Kvar i det republikanska racet är nu, förutom Trump, Cruz och Rubio, Ohioguvernören John Kasich och stjärnkirurgen Ben Carson. 

Resultatet av Demokraternas valmöte i Nevada var mycket jämnare, och med 95,3 procent av rösterna räknade vann före detta utrikesministern Hillary Clinton delstaten med 52,7 procent av rösterna. Vermontsenatorn och socialdemokraten Bernie Sanders landade med 47,2 procent av rösterna.

Resultatet innebar en möjlighet att pusta ut för Clinton, som under de senaste veckorna sett Bernie Sanders knappa in på henne allt mer. En vinst i Nevada som förmodligen kommer följas av en stor vinst i South Carolina innebär att hon inte längre är lika pressad av Sanders.

"Till alla som kom till Nevadas varje hörn med beslutsamhet och hjärta: Det här är er seger. Tack", skrev Clinton på Twitter efter att hon utsetts till vinnare. Republikanernas nästa val äger rum i Nevada den 23 februari. Demokraternas nästa val äger rum i South Carolina den 27 februari.► LÄS MER: Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro