ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trumps besked: USA lämnar Iranavtalet

Annica Ögren · 8 Maj 2018
Uppdaterad 8 Maj 2018
Trump lämnar Iranavtalet.

Trump lämnar Iranavtalet. Foto: Wikimedia Commons


Donald Trump meddelar att USA lämnar Iranavtalet. Under en presskonferens säger han att avtalet alltid varit "en katastrofal och ensidig deal som aldrig gav fred och aldrig kommer att göra det".

klar

Artikellänk är kopierad

Under en presskonferens på tisdagskvällen meddelar Donald Trump att USA officiellt kommer lämna Iranavtalet.

– USA kommer inte hållas gisslan mot kärnvapenhot. Dagens tillkännagivande visar att när jag lovar något står jag för det, säger Trump.

Den amerikanska presidenten säger att avtalet var en katastrofal deal som gav regimen miljarder dollar, och kallar avtalet för en lögn.

– Faktum är att det här är en katastrofal och ensidig deal som aldrig gav fred och aldrig kommer att göra det, säger Donald Trump.

Han säger att avtalet har varit så dåligt att Iran på kort tid kan utveckla kärnvapen och varnar för en kapprustning i mellanöstern om han låter avtalet fortsätta gälla.

Donald Trumps beslut på tisdagen innebär nya osäkerheter för hela Mellanöstern, men också för Europa, vilket Metro tidigare skrivit om.

Trump meddelade att USA kommer återinföra den högsta graden av alla de sanktioner som lättades inför att kärnvapenavalet skrevs med Iran 2015 – som gick ut på att hindra Iran från att kunna skaffa kärnvapen. I utbyte lättade USA och Europa då på sanktioner mot landet, för att Iran lättare skulle kunna komma in på EU:s handelsmarknad.

Att Trump nu väljer att lämna Iranavtalet innebär även osäkerheter Europa. Företag som handlar med Iran, som även har tillgångar i USA, kan med återinförda sanktioner bli straffade och bötfällda i sin amerikanska verksamhet, för det som företaget gör i Iran. Detta gör att USA:s tillbakadragande från avtalet även blir en fråga för EU, och om man ska införa motåtgärder mot USA eller inte.

Iranavtalet skrevs från början mellan Iran, FN:s säkerhetsråd, Tyskland och USA. Att USA lämnar avtalet innebär inte att hela Iranavtalet förfaller. Men återinförda sanktioner kommer slå negativt på Irans ekonomi, och ökar därför trycket även på Irans regering att lämna avtalet, då det finns starka kritiker mot avtalet även där.

FN:s generalsekreterare har varnat för att USA:s beslut att lämna avtalet kan leda till ett nytt krig i Mellanöstern.

Enligt Dagens Nyheter ska Irans president Hassan Rouhani ha sagt att han ska framträda på den iranska statliga tv:n och kommentera Trumps beslut. Han har tidigare varnat för att hans Iran kommer ställas inför en del problem de närmaste månaderna om det införs sanktioner, men att landet ”kommer att kunna gå vidare”. Vicepresidenten Eshaq Jahangiri hävdar att den iranska ledningen har ”en plan för hur man ska leda landet oavsett vad som händer”.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro