ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trumps tal i fem punkter – vill bygga mur och ena landet

David Peterson · 6 Feb 2019
Uppdaterad 6 Feb 2019
Donald Trump tillsammans med vice president Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi.

Donald Trump tillsammans med vice president Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi. Foto: TT


Den amerikanska presidenten Donald Trump försökte ge ett enande budskap i sitt tal till nationen. Samtidigt pressade han på för att få muren mot Mexiko byggd och utsattes för en oväntat klädkupp. Här är fem viktiga punkter från talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Manade till enighet

President Donald Trump inledde sitt tal till nationen med att uppmana till enighet.

– Miljoner tittar på oss här i kväll och hoppas att vi ska agera, inte som två partier, utan som en nation, sa han och fortsatte.

– Vi måste välja mellan framgång och dödläge, resultat och motstånd, vision eller hämnd, otroliga framsteg eller onödig förstörelse.

Donald Trump har tidigare använt sig av liknande retorik för att sedan återvända till att fokusera mer på splittring.

Muren mot Mexiko

Delar av den amerikanska statsapparaten var nedstängd i 35 dagar på grund av en konflikt om finansiering av den mur som Donald Trump utlovat vid den mexikanska gränsen. Nu är nedstängning över men konflikten om muren fortsätter.

– Tidigare har de flesta personerna i det här rummet varit för muren, men en ordentlig mur byggdes aldrig. Jag kommer se till att den byggs, sa Donald Trump i talet.

Han har flera gånger sagt att kriminella och droger flödar in i USA via den södra gränsen och upprepade det i talet. Men Trump hotade inte med att utlysa undantagstillstånd för att få till muren.

Kvinnor i vitt

Många av kongressens kvinnliga medlemmar var helt klädda i vitt under talet, även demokraten Nancy Pelosi som är talman i det amerikanska representanthuset.

I sitt tal påpekade Donald Trump att det exakt hundra år efter att kvinnlig rösträtt infördes i USA sitter det fler kvinnor i kongressen än någonsin tidigare. Representanthuset består av 435 personer varav 102 är kvinnor. I senaten sitter det 25 kvinnor och 75 män.

Lämna Syrien och Afghanistan

Donald Trump har tidigare sagt att han vill att USA lämnar Syrien och Afghanistan. Men både bland det egna partiet och landets militärer finns det en oro kring vad som kommer hända om USA lämnar områdena för snabbt.

– När jag kandiderade till presidentposten utlovade jag ett nytt tillvägagångssätt, sa han och förklarade att det var dags att låta de ”modiga soldaterna i Syrien få komma hem”.

Men presidenten angav inget datum för när militären ska dra sig tillbaka från länderna.

Enas om infrastruktur och läkemedel

Det var framför allt på två områden som Donald Trump uppmanade till samarbete.

– Båda partierna borde kunna komma överens om att återuppbygga infrastrukturen, sa han.

Han gick också till attack mot att medborgarna i USA betalar mer för läkemedel än vad man gör i många andra länder.

– Det är oacceptabelt att amerikaner betalar mer än folk i många andra länder för exakt samma läkemedel. Det är fel, orättvist och tillsammans kan vi stoppa det, sa han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro