ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Truppförstärkningar framme i Bangui

TT · 6 Dec 2013
Uppdaterad 6 Dec 2013

Religiösa motsättningar mellan muslimer och kristna blir allt våldsammare i Centralafrikanska republiken, dit Frankrike i ilfart skickar soldater för att stävja att kaoset urartar i folkmord.

klar

Artikellänk är kopierad

De två senaste dagarna har Röda Korset tagit hand om 281 döda kroppar och man räknar med att dödstalet kommer att stiga när arbetet fortsätter under helgen.

Operation Sengaris innebär att Frankrike skickar förstärkningar till det oroliga området.

På fredagen började styrkorna anlända till huvudstaden Bangui.

– Operationen har startat, deklarerade Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. Flera personer dödades under torsdagen i strider med franska soldater i närheten av Banguis flygplats, och det var oroligt även på fredagen.

– Vi hör oroväckande rapporter om hämndaktioner mellan grannar över hela Bangui, säger Adrian Edwards, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

FN:s säkerhetsråd har gett franska och afrikanska styrkor i landet mandat att använda våld för att skydda civila. Den franska styrkan ska de närmaste dagarna ökas till 1 200 man.

President François Hollande gick på fredagen ut med beskedet att Frankrike kan åta sig att träna 20 000 afrikanska soldater per år, för att ge kontinenten större kapacitet att hantera sina egna säkerhetsproblem.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro