ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tryckte falska tusenlappar i mangelrum

Evelina Olsson · 27 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Mangelrummet i källaren i ett flerfamiljshus i Rosengård i Malmö användes inte till att mangla lakan. Istället trycktes falska tusenlappar på löpande band. "En sedel har nått hela vägen till Sveriges Riksbank."

klar

Artikellänk är kopierad

Mangelrummet i ett flerfamiljshus i Rosengård, Malmö, ska ha förvandlats till ett sedeltryckeri. Nu åtalas fyra personer för de falska tusenlapparna.
Mangelrummet i ett flerfamiljshus i Rosengård, Malmö, ska ha förvandlats till ett sedeltryckeri. Nu åtalas fyra personer för de falska tusenlapparna.Foto: Jessica Gow/TT

Nu åtalas fyra personer för bland annat grov penningförfalskning och grov olovlig befattning med falska pengar.

– Det har varit välgjorda sedlar som till och med gått igenom värdehanteringsföretag. En sedel har nått hela vägen till Sveriges riksbank, säger kammaråklagare Magnus Ramebäck.

Tillverkningen av tusenlapparna har skett med hjälp av en vanlig laserskrivare. Utöver detta har en vattenstämpel, tillskärningsverktyg och UV-färger beslagtagits i mangelrummet. De falska sedlarna har omsatts till riktiga pengar genom inköp i företrädesvis mindre butiker och frisörsalonger.

– Van butikspersonal hade kunnat fatta misstankar genom att känna på sedlarna, säger Ramebäck.

Någon gång i mars i år dök den första falska sedeln upp i handeln, därefter upptäcktes allt fler sedlar runt om i södra Sverige. På en av sedlarna finns ett fingeravtryck från en av de åtalade, den 48-årige utpekade huvudmannen. Bland de övriga åtalade finns två kvinnor och en 28-årig man med ett gediget brottsregister. 28-åringen fick så sent som för några veckor sedan avslag i Förvaltningsrätten på sin ansökan om extra ekonomiskt bistånd för inköp av kläder. Han, liksom den 48-årige huvudmannen, nekar till brott.

Rättegången inleds i Malmö tingsrätt på måndag och beräknas pågå i fem-sex dagar.  

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro