ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tryggheten avgör våra val av resmål

Josefin Svenberg · 20 Feb 2013
Uppdaterad 20 Feb 2013
Tryggt och säkert. Spanien var den solklara favoriten när svenskarna valde resmål förra året. Här semestrar turister i staden Puerto Rico på Kanarieöarna.

Tryggt och säkert. Spanien var den solklara favoriten när svenskarna valde resmål förra året. Här semestrar turister i staden Puerto Rico på Kanarieöarna.


Svenskarnas utlandsresande ökade i fjol, trots det osäkra ekonomiska läget, och det totala antalet resor utomlands uppgick till nära 18 miljoner. Nya siffror visar att vi ratar länderna som var inblandade i den arabiska våren och i stället väljer trygga alternativ som Spanien.

klar

Artikellänk är kopierad

I fjol gjorde svenskarna totalt 17  841  000 utlandsresor, vilket är en ökning med 1,1 procent jämfört med 2011. 

Om man bara räknar utlandsresor med övernattning så ökade de med 6,1 procent. Det visar nya siffror från Rese- och turistdatabasen.

– 2012 var ett år som vi trodde att resandet skulle gå nedåt, med tanke på konjunkturen. Men kronan var oväntat stark och svenskarnas resande ökade, säger Hans Remvig på resekonsultbolaget Resurs som ansvarar för Rese- och turistdatabasen.

Spanien är det mest besökta landet för övernattningsresor. Den klassiska svenskdestinationen ökar med hela 12 procent och enligt Hans Remvig finns ett samband med att färre svenskar reser till länderna som var inblandade i den arabiska våren.

– Resandet till Egypten har halverats sedan storhetstiden för några år sedan. Tunisien försvann nästan helt och har inte kommit tillbaka. Men Spanien har ökat mer än vad de tillsammans har minskat. Man vill ha ett tryggt ställe att åka till och då återvänder man till Spanien, säger Hans Remvig.

Det enda utomeuropeiska landet som tar sig in på tio-i-topp-listan över svenskarnas favoritdestinationer är USA. Thailand fortsätter att minska något och hamnar på tolfte plats.

– Som vanligt hamnar våra grannländer högt upp både när det gäller dagsresor och övernattningsresor. Då har vi naturligtvis inte räknat in pendlingsresor. Den stora överraskningen bland de nordiska länderna är att Finland minskar kraftigt, säger Hans Remvig.

Uppgifterna från Rese- och turistdatabasen bygger på intervjuer med 24  000 slumpmässigt utvalda svenskar årligen om deras resor i både Sverige och utlandet.

”Flygets utsläpp måste minskas”

Växthusgasutsläppet från en persons flygresa tur och retur mellan Arlanda och Bangkok motsvarar utsläppet från en genomsnittlig svensk personbil under ett helt år. Det menar Naturskyddsföreningens klimatchef, Sven Hunhammar, som med hjälp av Rese- och turistdatabasens siffror har räknat ut hur klimatet påverkas av svenskarnas utlandsresor.

–  Totalt flög svenskarna 1,5 miljoner varv runt jorden 2012, vilket motsvarar utsläpp av sammanlagt tio miljoner ton koldioxidekvivalenter (ett mått på växthusgasutsläpp). Det är nästan lika mycket som alla Sveriges personbilar släpper ut under ett år. Men jag tror att flygets utsläpp kommer att överskrida bilarnas inom några år, säger Hunhammar .

Så hur kan man resa utomlands på ett mer klimatsmart sätt?

–  Vi måste se utlandsresandet med flyg som något mer exklusivt än vad vi gör i dag. Åk mer sällan och stanna borta längre när du väl åker.

–  Naturskyddsföreningen tycker inte att man ska klimatkompensera. Utsläppen måste minska och även om man klimatkompenserar så finns utstläppen kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro