ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trygghetsavtalet – den statliga bonusen

Gustaf Brickman · 26 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förlängd uppsägningstid, inkomsttrygghet och avgångsersättning. Som statligt anställd har du en hel del förmåner som gör arbetslivet lite tryggare.A-kassan betalar upp till 80 procent av lönen om du skulle bli arbetslös, men det gäller bara upp till ett tak på 18 700 kronor i månaden. Det motsvarar en nettolön på drygt 10 000 kronor. Efter 200 dagar sänks dessutom ersättningen till 70 procent av lönen. För de som tjänar mer än 18 700 kronor riskerar därmed de ekonomiska konsekvenserna av en uppsägning att bli stora. Och redan ett inkomstbortfall på 20 procent är mer än märkbart för de allra flesta. Statligt anställda har kollektivavtalat skyddJobbar du statligt, och omfattas av trygghetsavtalet, mildras effekterna av en uppsägning.

– Om man blivit uppsagd på grund av arbetsbrist träder det statliga trygghetsavtalet in. Det gör att du får ut 80 procent av din lön, oavsett hur hög den varit, i 200 dagar. Och sedan får du 70 procent av lönen i ytterligare 100 dagar, förklarar Evalill Tagesson, ombudsman på ST. 

Trygghetsavtalet kan hjälpa dig även efter att du har fått ett nytt jobb. 

– Om du efter arbetslösheten hittar ett nytt jobb, men som ger lägre betalt, då kan trygghetsavtalet fylla på med mellanskillnaden under två år. Och även halva mellanskillnaden under år tre och fyra, berättar Evalill Tagesson.

Ytterligare en fördel med det statliga trygghetsavtalet är längre uppsägningstider. 

– Staten förlänger den uppsägningstid som står i kollektivavtalen och i LAS. Har du jobbat ett år så får du en månads längre uppsägningstid, har du jobbat två år så får du två månader och så vidare. Och har du jobbat mer än fyra år inom staten så fördubblas uppsägningstiden. Det ger dig bättre förutsättningar att hitta ett nytt arbete, säger Evalill Tagesson.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Brickman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro