ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tryggt och kul – bli en kombinatör som Paula

Kristian Borglund · 28 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Paula Bohm Öhman, 25, jobbar som receptionist på Prime PR på halvtid och driver den egna underklädesbutiken paula-o.com på övrig tid.

Paula Bohm Öhman, 25, jobbar som receptionist på Prime PR på halvtid och driver den egna underklädesbutiken paula-o.com på övrig tid. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

"Kombinatör" är den nya trenden i arbetslivet. För dig som vill ha både ekonomisk trygghet och sjävförverkligande.

Ordet kombinatör är myntat av Statistiska Centralbyrån som beskrivning av de sysselsatta som är ­"anställda med någon form av näringsverksamhet som bisyssla".

Det rör sig om totalt 346 000 personer enligt den senaste registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken.– Jag känner många som gärna tackar nej till heltids­lön för att i stället lägga tid på att förverkliga egna ­idéer. Det är typiskt oss 80-talister att vilja ha allt. Vi vill både tjäna pengar och driva något eget, säger Paula Bohm Öhman, som varvar ett receptionistjobb på Prime PR med att driva det egna företaget PaulaÖ som enligt sin unga grundare ska bli ett nytt Victorias Secret, fast med en egen personlig prägel.

Just i hennes åldergrupp är företagsintresset på väg brant brant uppåt. Antalet unga som har registrerat sig för F-skatt har ökat med 40 procent det här första halvåret, jämfört med första halvåret 2008.

Kombinatörskapet ger både ekonomisk trygghet och självförverkligande. Särskilt kvinnor tilltals av den arbetsformen, visar statitiken. Andelen kvinnor som är egenföretagare på heltid är cirka 33 procent enligt SCB, medan ­andelen kvinnliga kombina­törer är högre, cirka 40 procent.– Det är perfekt att kombinera egenföretagandet med jobbet som receptionist på den här pr-byrån. Jag får variation, en stabil inkomst och får vistas i en kreativ miljö, säger Paula Bohm Öhman.

Paula tipsar

3 fördelar med att vara ”kombinatör”:

• Du får den ekonomiska tryggheten"Halvtids­jobbet som receptionist gör att jag alltid vet vad jag får in varje månad. Jag lever billigt för att lönen ska räcka till att betala min första kollektion som är under tillverkning. Jag ­bjuder kompisar på middag hemma i stället för att gå ut och cyklar i stället för att köpa busskort."

• Du kan förverkliga dig själv. "Ett eget klädmärke har varit en dröm sedan jag var liten. Man lever ju bara en gång, så jag­ ­tänkte: 'Varför inte?'. Det var en dröm jag måste testa. Jag känner att jag  blir ­lycklig av det, och utvecklas."

• Du kan skapa unika synergier. "Jag skulle kunna ha jobbat som servitris i stället, men då skulle jag bara få pengarna. Jag sökte mig strategiskt till just Prime PR. Jag visste att jag skulle lära mig mycket i den kreativa miljön, och så har det blivit. Medan jag försöker göra ett jättebra jobb som receptionist får jag möjligheten att skapa kontakter. Många kolleger är intresserade av min och mitt företags utveckling och vill hjälpa till med idéer och tips."

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro