ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TT grejer

Stockholm Mary Örnborg · 19 Feb 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Södra Cell investerar i vindkraft

Södra Cell, tillverkare av pappersmassa, har beslutat om investeringar på sammanlagt 380 miljoner kronor enligt ett pressmedelande.

Investeringarna går till att öka produktionen av en speciell typ en pappersmassa baserad på gallringsved. Den nya utrustningen ska tas i drift under våren 2008.

Södra Cell har också beslutat om att bygga tre vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 6 megawatt i anslutning till massabruket i Värö. De nya kraftverken beräknas köra igång under 2009.

DENNA GREJ HAR VI VÄL TILL STOR DEL REDAN /Jonas: Nokia först med GPS i mobilen Med helt nya modeller för affärsanvändare och den första mobilen utrustad med GPS försöker Nokia slå knock på konkurrenterna.

Men nya telefoner räcker knappast för att få företag att släppa in mobilen i datornäten. -För att nå dithän krävs att företagens IT-avdelningar vågar öppna sina datanätverk för mobilerna och då måste det till en annan affärsmodell och att övertyga tekniken om att till exempel säkerheten kan garanteras, säger telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson till TT.

För Nokia är de mycket avancerade mobilerna, som gärna beskrivs som mobila handdatorer, varit ett av få orosmoln och dessutom en ren förlustaffär i flera år.

Vid telekommässan i Barcelona är det inget koncernchefen Olli Pekka Kallasvuo ville låtsas om. Han vill i stället peka på att säkerheten är god, att mobilerna når nya tekniska höjder och att affärsmöjligheterna är enorma.

GPS snart standar

Roligare är det för Nokiachefen att tala om avancerade mobiler för konsumentmarknaden.

Bland annat den första mobilen utrustad med GPS. Speciella GPS-mottagare har funnits på marknaden sedan 1997 och förra året såldes det 15 miljoner apparater. Nokia spår att GPS i mobilen ska bli stort:

-Navigationstjänster kommer att vara standard i många av Nokia modeller inom en snar framtid, säger Olli Pekka Kallasvuo.

Det pratas mycket om tv i mobilen. Nokias nya N77 ska bli genombrottet hoppas Nokiachefen.

-Vi räknar med att till slutet av 2008 ha sålt 5- 10 miljoner tv-mobiler och under 2009 nå 20 miljoner, säger han. Miljardvallen

Med lite tur kanske det kan bli ännu fler. Tv och film i mobilen tillhör uppenbart framtiden. Världens största filmindustri, indiska Bollywood, har insett möjligheterna och premiärvisade två filmer, specialgjorda för mobilskärmen på 3GSM-mässan i Barcelona. Bollywoods filmer ses av över två miljarder människor om året. Indien är dessutom den snabbast växande mobilmarknaden i världen med cirka sex miljoner nya abonnenter i månaden, så här finns potentialen.

Någon ände på mobilförsäljningens uppgång ser Olli Pekka Kallasvuo heller inte. Miljardvallen kommer att sprängas under 2007, varav 60 procent kommer att handla om utbytestelefoner.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro