ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tuff kamp för att rädda Cypern

TT-Metro · 24 Mar 2013
Uppdaterad 24 Mar 2013

Cypern har bara några timmar kvar innan tidsfristen går ut. På den korta tiden måste landet lyckas förhandla fram ett krispaket med EU, Europeiska Centralbanken och Internationella valutafonden, IMF.

klar

Artikellänk är kopierad

Medelhavslandet röstade efter mycket om och men igenom en engångsskatt på alla pengar som finns på bankkonton i Cypern. Pensionspengar och konton med mindre än 100 000 euro slipper engångsskatten på 20 procent som dras från konto i Bank of Cyprus.

Cypern måste samla ihop 5,8 miljarder euro för att få en chans till ett krislån från EU. Engångsskatten är ett steg framåt mot en överenskommelse.

Men invånarna på Cypern har protesterat högljutt mot planerna att engångsbeskatta dem. Från början var det tänkt att alla bankkonton skulle vara med och bidra, även de med betydligt mindre pengar på kontot. Men än har det inte blivit så.

Cypern har försökt be Ryssland om ett lån, eftersom en mycket stor del av pengarna som finns på Cyperns banker tillhör rika ryssar som inte vill betala extra skatt. Men Cypern lyckades inte komma överens med Kreml.

Under kvällen och natten väntas tuffa förhandlingar. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro