ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tuff tid väntar för studenter

Johanna G Jimenez · 5 Jun 2012
Uppdaterad 5 Jun 2012
Tuff tid väntar för studenter Gustav Heinze, Petter Westergren och Ibrahim Raies läser International Bacalaureate och tar studenten på fredag. Av dem är det bara Petter, i mitten, som fått jobb i sommar och de ska alla plugga vidare i höst.kinga lezanska sjölin.

Tuff tid väntar för studenter Gustav Heinze, Petter Westergren och Ibrahim Raies läser International Bacalaureate och tar studenten på fredag. Av dem är det bara Petter, i mitten, som fått jobb i sommar och de ska alla plugga vidare i höst.kinga lezanska sjölin. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Snart slutar drygt 3 000 gymnasieelever skolan i Malmö och springer ut på en rekordtuff arbetsmarknad. Andelen unga utan jobb har inte varit högre på hela 2000-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Av Malmös alla 18–24-åringar är i dag 11,5 procent arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror. Om trenden håller i sig året ut är det den högsta siffran på hela 2000-talet.

– Det är tufft överlag i Malmö nu, men för ungdomarna som är en väldigt konjunkturkänslig grupp har vi sett en starkt negativ trend de senaste åren, säger Josef Lannemyr, utredare på Arbetsförmedlingen. 

Studenterna Gustav Heinze, Petter Westergren och Ibrahim Raies läser International Bacalaureate på Malmö Borgarskola och tar studenten på fredag. Av dem är det bara Petter som fått jobb i sommar, ett industrijobb i Malmö. 

– Det är på min pappas arbetsplats, så jag fick det den vägen, säger Petter Westergren, som ska plugga italienska och franska till hösten. 

Även Gustav och Ibrahim ska plugga till hösten men något jobb har de inte fått.

  – Jag har sökt på flera ställen men inte fått något. Det är svårt, man måste redan ha haft ett jobb för att kunna få jobb, säger Gustav Heinze. 

De är väl medvetna om att ungdomsarbetslösheten är extremhög just nu, men tänker inte så mycket på det.

– Vår ekonomilärare säger att vi kommer att få det extremt tufft på arbetsmarknaden och jag vill bevisa att han har fel. Jag tror att det kommer att ordna sig för oss ändå, säger Gustav Heinze.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro