ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tuffa tider väntar för sjukhusen

Johanna G Jimenez · 28 Okt 2011
Uppdaterad 28 Okt 2011
Lunds Universitetssjukhus är ett av de sjukhus som drabbas av Region Skånes nedskärningar i budgeten nästa år.

Lunds Universitetssjukhus är ett av de sjukhus som drabbas av Region Skånes nedskärningar i budgeten nästa år. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Region Skåne ska spara ytterligare 400 miljoner kronor. Vårdförbundet: Budgeten är naiv.

klar

Artikellänk är kopierad

Skånes sjukhus ska bantas med 300 miljoner kronor  – och 100 miljoner ska hämtas in från andra verksamheter. Detta utöver årets underskott på 400 miljoner, som också ska bort nästa år. Det stod klart när Region Skånes budget för 2012 lades fram. – Det stormar rejält i vår omvärld och vi sitter i en stor Boeing och försöker landa, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP) målande för att ge en bild av situationen. Skatten förblir oförändrad – vilket oppositionsrådet Rikard Larsson (S) menar är ”djupt oansvarigt” av Region Skånes femklöver. – Jag är lite chockerad. Nu lämnar man sjukvården totalt vind för våg. Det finns redan stora problem att klara vårdgarantin, överbeläggningar och tillgängligheten på vårdcentralerna, säger Rikard Larsson. Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne är också kritisk: – Besparingarna kommer att slå oerhört hårt mot sjukvården, både personal och patienter. Budgeten är naiv, man måste skjuta till mer pengar och i stället satsa på att omstrukturera långsiktigt. Regionråd Gilbert Tribo (FP) framhåller att man också gör satsningar – som på psykiatrin som får 10 miljoner. – Det kommer att bli väldigt tufft 2012. Men jag förväntar mig att man ute i verksamheten klarar av att effektivisera utan att riskera patientsäkerheten, säger Gilbert Tribo.

”Det är en svår uppgift”

Åsa Hallgårde är regional chefläkare och ytterst ansvarig för patientsäkerheten i Region Skåne. Hon menar att situationen kommer att bli tuff. – Det här ställer stora krav på att effektivisera verksamheten så långt det är möjligt med de resurser vi har. Det är klart att det är en svår uppgift, ett så här stort sparkrav kommer inte att gå obemärkt förbi. Min uppgift i detta är att se till att vården är patientsäker. Jag ser ingen anledning till att människor ska känna oro, säger Åsa Hallgårde.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro