ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tuffare jakt på fildelare

TT · 10 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den första april ska det bli det lättare att jaga och avslöja illegala fildelare på internet.Den nya lagen kan innebära en ny het integritetsdebatt för regeringen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) lovade redan i våras att lagen, som då höll på att tas fram, inte skulle handla om att jaga en hel generation unga. Men det finns oro i de egna leden för att lagen ändå ska få den effekten.Regeringen skickade i torsdags lagförslaget till lagrådet för synpunkter och den moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid är kritisk.- Det är inte proportionerligt och måste omarbetas. Den som lyssnat på en enda mp3-låt kan få sin identitet utlämnad och dras in i en civilrättslig process, säger han.Tanken är att upphovsrättsinnehavare ska kunna gå till domstol för att få ut uppgifter från internetleverantörer om vem som ägnat sig åt illegal fildelning. De uppgifterna kan sedan användas för att kräva fildelare på ersättning för intrång i upphovsrätten.

Statuera exempel

Sigfrid är övertygad om att film- och musikindustrin kommer att använda lagen för att statuera avskräckande exempel.- Om de kan visa upp tonåringar som laddat ned enstaka låtar och få mediauppmärksamhet för det, så är de tacksamma, säger han.Liknande farhågor har till exempel den juridiska fakulteten vid Lunds universitet, som i ett remissvar skriver att det inte är uteslutet att man aktivt kommer att driva frågor mot enskilda unga fildelare och nedladdare runt om i landet.Regeringen förbereder sig nu på en ny het integritetsdebatt sedan FRA-kritiken börjat lägga sig. Moderaterna skickade i torsdags ut ett internt meddelande inom partiet där syftena med lagförslaget förklaras. "Vi vill värna upphovsrätten men heller inte kriminalisera en hel generation", står det. Partiet lovar att inte bara lyssna noga på lagrådets synpunkter utan också på hur förslaget mottas i samhällsdebatten innan en proposition läggs fram i riksdagen.

Fler ärenden

Genom att själva ladda ned sina filmer eller sin musik kan upphovsrättsinnehavare i dag få fram IP-adresser som används för fildelning. Oftast handlar det om så kallade dynamiska IP-adresser. Det innebär att internetleverantören tilldelar en dator en tillfällig adress, vilket gör att fildelarna kan förbli anonyma. Med den nya lagen får upphovsrättsinnehavaren möjlighet att gå till domstol och begära att internetleverantören lämnar ut uppgifter om vilken abonnent som tilldelats den tillfälliga IP-adressen under en viss tid. Det krävs dock att man kan bevisa att det finns "sannolika skäl" att misstänka att en adress använts för intrång i upphovsrätten.Regeringen bedömer att lagen kan resultera i mellan 400 och 800 fler ärenden om upphovsrättsintrång i domstolarna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro