ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tuffometro: Andreas Weise

Emma Björkman · 23 Aug 2012
Uppdaterad 23 Aug 2012
På onsdag kommer Andreas Weises debutskiva. 

På onsdag kommer Andreas Weises debutskiva.  Foto: Gustav Gräll


Andreas Weise blev känd som rapp och snacksalig i Idol” 2010. Nu är han aktuell med sin självbetitlade debutskiva. I Tuffometro berättar han varför han kallar sig för Sveriges största artist och vad som är det sämsta med att heta Weise.

klar

Artikellänk är kopierad

I konvolutet till din skiva skriver du att ”det är oerhört viktigt att vi värnar om de olika musikstilarna från förr så att de aldrig dör ut”. Hur känns det att vara 26 år och gubbe?

– Det är en bitterljuv känsla. Folk kan tycka att jag är lillgammal men jag är född så. Ibland vill jag framställas som lite modern och då kan jag ha en t-shirt under kavajen istället för en skjorta. 

Kommer vi att få se dig i Melodifestivalen?

– Det är något som alla artister i dag diskuterar oavsett genre. Om jag fick frågan skulle mitt svar vara ”Ja, om jag har rätt låt, rätt nummer som är påkostat”. Det ska vara my way, annars gör jag det inte. 

Enligt säkra källor går du runt på Stureplan och kallar dig för Sveriges största artist. Hur mycket hybris har du?

– Jargongen när jag säger det är på skämt. Jag är tillräckligt smart att inse att två år efter ”Idol” och utan att ha släppt en skiva så är jag inte Sveriges största artist. Jag är fullt medveten om att jag har lite hybris och vill driva med det.

Du jobbade tidigare som säljare på Metro och dina före detta kollegor har berättat hur du varje måndag berättade hur många du legat med i helgen genom att säga ”en pinne!”, ”två pinnar!”. Hur många pinnar har du plockat i ditt liv?

– Det har blivit väldigt mycket under åren. Det är någonstans mellan två- och tresiffrigt. Pinnar var något vi skojade om i gymnasiet. Det har jag slutat med i dag. 

Många som varit med i ”Idol” släpper skivor direkt – varför har du väntat i två år? 

– Jag tror inte att man överlever efter ”Idol” om man släpper en skiva för tidigt. Man hinner inte hitta sitt sound på ett halvår. Jag har fått gå tillbaka och hitta min grej. Det var inte min tid då, nu är det min tid. 

Vad har varit det värsta med att heta Weise i efternamn i ditt liv?

– Det värsta är att inte bli sedd för den man är utan att det bara är fokus på ens namn. Man blir dömd på förhand. Därför valde jag att hålla på med musik tidigt för då såg folk mig. I dag är jag stolt över att heta Weise i efternamn och stolt över mitt utländska påbrå. Jag är glad att en del av mig är väldigt osvensk. 

Du har en vass tunga, vad är det elakaste du har sagt till någon?

– Jag är en snäll människa men när jag blir överkörd slutar jag vara snäll. Jag har sagt ”du är en vidrig människa” till en person som jag kände körde över mig. Jag tar ingen skit. 

Vilka karriärmål har du?

– Mitt mål är att få uppträda i Las Vegas, på Broadway eller på Albert Hall. Att få en stor show i en anrik lokal är en stor dröm för mig som artist. Tv är alltid intressant och jag skulle vilja ha en egen show som har med musik att göra. Det finns en konkret plan som diskuteras nu men som är väldigt hemlig. 

Vem är den kändaste du har haft sex med?  

– Jag kan inte säga vem det är. När det hände var hon involverad i ett förhållande. Om jag säger hennes namn skjuter jag både mig själv och henne. Men hon är både musikalartist och artist. 

Hur är du att vara tillsammans med?

– Jag gillar att underhålla även privat och gillar att få dem i min omgivning att skratta och må bra. Jag är en romantiker som gillar att uppvakta den tjej jag är ihop med, som att dyka upp med lunch när hon inte väntar sig det. Om jag är ihop med någon nu? Nej. Hon finns därute, fru Weise. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro