ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tuffometro: Kristoffer Appelquist

Anneli Sandberg · 22 Nov 2012
Uppdaterad 23 Nov 2012

Kristoffer Appelquist har coachat kändisar i Mitt liv är ett skämt” under hösten. I Metros tuffometro berättar han om vem av deltagarna han inte tycker ska testa komik igen, vad som driver honom och vad det värsta han gjort på scenen är.

klar

Artikellänk är kopierad

I Mitt liv är ett skämt” har ni låtit kända personer få testa på ståupp. Handen på hjärtat – vem av dem ska aldrig försöka vara rolig igen?

– Frank Andersson. Det var inte hans grej. Men för honom var det inte en skola i att försöka vara rolig utan han testade något som han tyckte var läskigt. Jag har respekt för det.Vem i ”Mitt liv är ett skämt” var roligaste överraskningen?– Hannah Graaf. Jag visste inget mer om henne än att hon var sångerska och modell. Jag visste inte att hon var så smart och roligt som hon är. Hon kom till mötet med en rad roliga skämt. Hennes komiska talang var klockren. 

Du blev utsedd till årets manliga komiker på svenska standup-galan i år. Du måste vara skitrolig. Dra ett skämt! – Nu? Nej, det kan jag inte. Jag blev vald till årets komiker inte årets roligaste. Att vara ståuppare kräver sitt sammanhang, en publik som är där för att skratta. Det händer mig varje dag att någon skriker ”säg något roligt!”. Då brukar jag tänka på att svara något snabbt som fan. Det handlar om att överraska.   

Vem är Sveriges mest överskattade komiker?– Alltså någon som är hyllad i onödan. Peter Magnusson kanske, men jag inser att jag provoceras av att han är snygg och framgångsrik. Peter Wahlbeck kan jag bli trött på för att han säger rasistiska grejer, men han är nog inte överskattad. Programmet ”Partaj” kan jag inte se något kul i trots att andra skrattar åt det. Jag vill klättra upp på taket och slita ner min tv-antenn och kasta den. Men allt förakt handlar egentligen bara om en själv. 

– Jag är uppe på en nia nu. I det har jag väldigt gott självförtroende. Jag är oslagbar i min genre. Jag har en absurd humor med en filosofisk tvist. Hur rolig är du på en skala ett till tio?

Du har sagt att du drivs av en revanschlust. Vad är det du vill ta revansch på? – Jag växte upp i ett vänsterområde där man skulle demonstrera och äta vegmat. Barn som inte demonstrerade mot kärnkraften var dåliga barn och hela grejen gav mig känslan att jag bara var ett av barnen till arbetarna och att jag inte kunde ta mig någon annanstans. Jag hade det bra men känslan av att säga fuck you till Jante-lagen kommer där-ifrån. Jag hade dåliga betyg i skolan och kände mig dum för att jag inte klarade matteproven. Nu driver jag aktiebolag och kan bokföring och där finns en revanschlust. Nu pratar jag och ni lyssnar, innan var det tvärtom.  

Vad är det värsta du gjort på scenen? – Jag gjorde en lång grej om ordet neger på scen, ett ord jag verkligen hatar, men mitt försök om att skämta om dumma rasister blev inte tydligt nog. Efteråt kom det fram en tjej som var adopterad och grät och sa att det var det värsta hon hört. Då hade jag en klump i magen och mådde inte bra.  

– Andra människors utseende. Jag vill inte göra folk ledsna. Ett tag drog alla tjockisskämt om Göran Persson. Dra i stället skämt om hans politiska beslut.  Vad skulle du aldrig skämta om?

Vad är det sämsta med att vara gift med dig? –  Att jag är världens jobbigaste jävla människa med ett sjukligt kontrollbehov. Jag går och drar med fingrarna på byrån efter städning. Nej, inte för att jag är pedant utan för att jag lägger mig i vad andra gör. Min stackars älskade Lotta har ett stort tålamod. 

I ståuppshowen ”Krig” förklarade du bland annat krig mot din övervikt. Gav det resultat? – Jag gick till krig mot övervikten men insåg att det fanns viktigare grejor i livet. Har jag hjälpt min son tillräckligt med läxorna, är jag en kärleksfull make? Man måste kunna se de viktiga frågorna. Jag är lite tjock, vad är det för jävla problem?

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro