ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tufft för småföretagare i storstäder

Emmelie Wallroth & Josefin Svenberg · 17 Dec 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

Hälften av alla småföretagare i storstäder är oroliga över arbetssituiationen. — Man har alltid magknip, säger egenföretagaren Rasmus Neck.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan hälften av alla småföretagare som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö oroar sig över sin arbetssituation, visar undersökningen från Trygg-Hansa. 

– Skillnaden mellan småföretagare i storstad kontra landsbygd är framförallt att den allmänna stressnivån är uppdriven i storstadsmiljöerna, säger Kent Andersson, nordisk chef för sjukvårdsförsäkringar på Trygg-Hansa.

Han menar att småföretagarna i storstäder också har högre kostnader för sitt företagande, som lokalkostnader och privata kostnader.

Enligt undersökningen arbetar nära en femtedel av småföretagarna i hela landet över 51 timmar i veckan. Hos många finns oron över att bli sjuk till följd av stress.

— Det här bekräftar till stor del den bild vi har och ser bland våra medlemmar, säger Rebecca Källström, vice chefsekonom på organisationen Företagarna.

Oron är störst bland kvinnliga småföretagare.

Men trots oron så visar det sig att det inte är många som stannar hemma på grund av sjukdom — endast sju procent har varit långvarigt sjukskrivna det senaste året.

— Jag tänker spontant att man är sjuk, men jobbar i alla fall. Och det är ju inte bra. Man borde kunna ha ett system som är utformat så att man kan ligga hemma i sängen och vara sjuk, säger Rebecca Källström.

Rasmus Neck driver företaget Torggran och säljer just nu julgranar framför Rosenlunds vårdcentral på Ringvägen i Stockholm. Han berättar att han ständigt känner en stress över sin arbetssituation.

— Man har alltid magknip, säger Rasmus Neck.

Att vara sjuk är inte ens ett alternativ för honom.

— Det går inte. Och jag är väl inte den enda som känner den här stressen. Det beror givetvis på hur mycket pengar man får in i bolaget, men det försvinner mycket när man är liten företagare.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth & Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro