ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tufft komma tillbaka till Sverige

Pia Olofsson · 25 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ylva Jonsson Strömberg lärde sig massor i Afrika, men kunskaperna räknades inte när hon kom tillbaka tlll sjukhuset i Sverige. 

Ylva Jonsson Strömberg lärde sig massor i Afrika, men kunskaperna räknades inte när hon kom tillbaka tlll sjukhuset i Sverige.  Foto: Urban Brådhe


För många blir bortovaron ett hinder i stället för en skjuts i karriären

klar

Artikellänk är kopierad

HEMVÄNDARE. Det var tufft att komma hem från Sierra Leone till jobbet på infektionsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Sjuksköterskan Ylva Jonsson Strömberg hade tampats med malaria och andra infektionssjukdomar som volontär för Läkare utan gränser i ett halvår.– Mina nya kunskaper var osynliga. Jag var bara Ylva som tidigare jobbat på strokeavdelningen. Det var som om jag varit borta från all utveckling när jag varit borta från Sverige.

I EU-stödda boken ”Hemvändarna” av Ludvig Rasmusson berättar ingenjörer, rörmokare, fotbollsspelare och andra yrkesgrupper om vilken chock det kan vara att komma hem till svenska arbetsplatser efter utlandsarbete. Många vittnar om att nyvunna kunskaper slarvas bort i stället för att bli en tillgång och att ”ingen vill lyssna på vad jag varit med om”. För många blir bortovaron från jobbet i Sverige ett hinder i stället för en skjuts i karriären.

Ylva Jonsson Strömberg upplevde samma brist på intresse från cheferna när hon kom hem från svältens Sudan. Där hade hon haft personalansvar för 120 personer – fler än hennes avdelningsföreståndare i Sverige. Men hennes nya kunskaper om personalfrågor slösades bort.Enligt Ylva Jonsson Strömberg saknade landstinget rutiner för att ta reda på vilken kompetens utlandsarbetaren fått, och det var svårt för henne att förändra sin arbetssituation på egen hand.

För henne blev ändå utlandsarbetet ett karriärlyft. Efter fyra halvårsvistelser i Afrika dök ett jobb som fältpersonalansvarig på Läkare utan gränser upp. Sedan i somras är Ylva Jonsson Strömberg generalsekreterare för Action Aid, en organisation som arbetar med fattigdomsbekämpning, ett jobb som hon aldrig hade sökt om hon inte drivit en näringsklinik med 120 anställda i Sudan. – I den värld där jag jobbar nu blir man sedd för vad man gjort utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Pia Olofsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro