ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tullen har beslagtagit 21 000 bangers – på två månader

Karl Enn Henricsson · 20 Jan 2018
Uppdaterad 20 Jan 2018
Tullen har beslagtagit drygt 21 000 så kallade bangers på två månader.

Tullen har beslagtagit drygt 21 000 så kallade bangers på två månader. Foto: Tullverket


Under november och december förra året beslagtog tullen drygt 21 000 så kallade bangers – kraftiga knallskott – enligt nya siffror. Bangers har i vissa fall använts vid brottslig verksamhet, och beslagen möjliggjordes med hjälp av en lagändring.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid skadegörelse av bilar och husfasader i bland annat Skåne, misstänks så kallade bangers ha använts. En banger kan beskrivas som en kraftigare typ av knallskott.

– Vissa bangers är mycket kraftiga och är tillräckligt tunga för att kunna vara direkt farliga. Bangers har bara ett syfte – att explodera och låta högt, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket.

Bangers har tidigare kunnat beställas från utlandet, inte minst från Polen och Tyskland.

– Före den 1 november var det ok att importera bangers från andra EU-länder. Det var visserligen reglerat men Tullverket hade inga befogenheter att beslagta dem, säger Jonas Karlsson.

Men från och med 1 november förändrades situationen i och med att den så kallade inregränslagen ändrades.

– På den lista över varor som omfattas av lagen så införde man explosiva varor, och det gör att vi får befogenhet att beslagta bangers, säger Jonas Karlsson.

Under november och december beslagtog tullen drygt 21 000 bangers, oftast förpackade i lådor. Beslagen handlar uteslutande om postförsändelser.

– Siffrorna avser varje smällare för sig. Bland beslagen kan det visa sig finnas sådana objekt som inte är bangers, och då kommer vi att få häva beslagen vad det lyder. Det tar tid att kontrollera allt, säger Jonas Karlsson.

Den som nu beställer bangers kan bli misstänkt för tullbrott, enligt Jonas Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro