ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tullen kritisk mot nätsprit på länsbussar

Stockholm TT · 20 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Öl, vin och sprit som beställs via internet fraktas i många fall ut till kunderna via länstrafikbolagens bussnät.

Tillsammans driver de kommun- och landstingsägda länstrafikbolagen den ekonomiska föreningen Bussgods Sverige, som nu alltså får svidande kritik av tullen.

Medan flera andra stora transportföretag undviker att befatta sig med nätspriten, fortsätter Bussgods. -Vi transporterar paket inom Sverige. Vår roll är att skicka saker från a till b. Vi har inga befogenheter att sortera ut vissa paket eller att undvika vissa kunder, säger Benny Nilsson, ordförande i Bussgods Sverige, till TT. Inga signaler Samtidigt medger han att saken skulle hamna i ett nytt läge om ägarna, länstrafikbolagen, skulle utsättas för politisk press och kräva en förändring. Men några sådana signaler har han inte fått. -Den här frågan diskuteras mycket inom bussgodssfären. Det diskuteras hela tiden om det är rätt eller fel, säger Tomas Hägg (s), styrelseordförande för länstrafiken i Jämtland. Men så länge det inte står klart att transport av nätbeställd alkohol är olaglig, har han själv inga invändningar.

Kristdemokraten och landstingspolitikern Berit Sjöö i Kalmar län är bekymrad över att nätspriten kan nå ut till ungdomar. Hon tänker väcka frågan på landstingsnivå, säger hon till TT. Arbeta för det-Kan man på något sätt bromsa det här och se till att det inte hamnar i orätta händer, framför allt hos ungdomar, så måste vi arbeta för det. Karl-Johan Bodell, vd för länstrafikbolaget KLT, påpekar att intäkterna från nätsprittransporterna i praktiken subventionerar busstrafiken runt om i landet. -Säger ägarna att vi inte ska syssla med de här så ska vi inte göra det. Men då blir det ju extra kostnader för busstrafiken, säger han. Tullen har börjat titta på om rättsliga åtgärder kan vidtas mot Bussgods, skriver Barometern-OT. Men än så länge är nätspritens rättsliga ställning i Sverige inte avgjord. Det svenska förbudet mot privatimport har blivit ett fall för EU:s domstol, som ännu inte tagit ställning i frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro