ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tullen varnar för det nya superknarket

Evelina Olsson · 10 Jun 2012
Uppdaterad 11 Jun 2012
Vi har sett flera dödsfall kopplade till de här nya drogerna men också folk som drabbats av hjärnblödningar, hjärtproblem och andnöd, säger Lars Hansson, Tullverkets narkotikaspecialist.

Vi har sett flera dödsfall kopplade till de här nya drogerna men också folk som drabbats av hjärnblödningar, hjärtproblem och andnöd, säger Lars Hansson, Tullverkets narkotikaspecialist.


Billigt, extremt potent och lätt att komma över på nätet. Tullverket varnar nu för de nya superdrogerna som strömmar in till Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste åren har ett 60-tal substanser klassats som narkotika och bara i år har 14 nya tillkommit. Gemensamt för det nya knarket är att effekterna påminner om amfetamin, kokain och ecstasy – tillsammans. Dessutom är de hallucinogena. 

– Vi har sett flera dödsfall kopplade till de här nya drogerna men också folk som drabbats av hjärnblödningar, hjärtproblem och andnöd, säger Lars Hansson, Tullverkets narkotikaspecialist.

Just nu ser man över ett 70-tal substanser som kan komma att narkotikaklassas inom kort. Enligt en rapport från Europol var 2011 ett rekordår med flest nya upptäckta substanser inom Europas gränser. 

– Det är det de nya missbrukarna vill ha. Man vill ha helgdroger, inte heroin, säger Lars Hansson.

En av drogerna som uppfyller kriterierna för ”superdrogen” är MDPV som narkotikaklassades 2010. Västerås är en av de orter där drogen förekommit. Det krävs ytterst små mängder av den för att uppnå en märkbar effekt, en dos är 0.02 gram. I de olagliga nätbutikerna är priset för ett gram är så lågt som hundra kronor på. 

– De nya drogerna är väldigt potenta och lätta av överdosera och de som tar dem kan vara påverkade i upp till sju dygn. Sjukvården vittnar om patienter som kommer in och är lugna för att dagen därpå bli så våldsbenägna att polis måste tillkallas. Patienterna är så jobbiga att sjukvården inte vet hur de ska handlas med dem,  säger Lars Hansson.

250 beslag i Sverige – bara i år

De nya substanserna, som oftast beställs på nätet och beslagtas i postflödet i Arlanda, kommer från länder som Kina, Indien och Thailand. Förutom inströmningen av de narkotikaklassade substanserna beslagtar Tullen mängder med kemikalier som ännu inte narkotikaklassats. Under förra året beslagtogs 330 sådana substanser och bara i år har man gjort 250 beslag i Sverige.

– Vi har sett att den organiserade brottsligheten, även i Sverige, börjat se på det här som en möjlig inkomstkälla. De handlar med kemikalier och blandar sedan ihop det med andra ämnen för att få önskad effekt, säger Lars Hansson.

Hansson gjorde nyligen ett antal djupintervjuer med missbrukare som använde både de ”gamla” drogerna, exempelvis amfetamin, och de nya. Missbrukarna upplevde de gamla drogerna som ”renare” och berättade om märkbara bieffekter efter en mycket kort tids användning av de nya drogerna. 

– Många som inleder ett missbruk av de här nya drogerna är unga människor. Ett tips är att föräldrar är vaksamma över brev och paket som barnen beställer. Det var faktiskt tack vare en uppmärksam pappa som kontaktade oss som vi upptäckte en av de här nya drogerna, säger Lars Hansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro