ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tullens kokainbeslag har fördubblats

Clarence Frenker · 20 Feb 2014
Uppdaterad 20 Feb 2014

Tullverkets beslag av kokain och amfetamin ökade kraftigt förra året. Jämfört med 2012 har det skett nästan en fördubbling vilket tros vara ett resultat av större fokus på det tunga godsflödet.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisens bild på knarkbeslag april 2010.
Polisens bild på knarkbeslag april 2010.Foto: Polisen

Under 2013 mer än fördubblades antalet beslag av kokain i den svenska tullen.

Totalt gjordes 217 beslag jämfört med 102 året innan, samtidigt som den beslagtagna mängde ökade från 26 till 30 kilo.

Även amfetaminbeslagen ökade kraftigt – från 147 år 2012 till 354 under hela förra året. Mängden ökade också under 2013 till 354 kilo jämfört med 139 kilo under 2012.

Det visar Tullverkets beslagsstatistik som presenterades på torsdagen.

Enligt Therese Mattsson, generaltulldirektör, har kontrollerna i allt större utsträckning koncentrerats till den tunga godstrafiken i stället för resandeflödet.

Det har bland annat resulterat i större beslagtagna mängder men färre antal beslag totalt sett. Under 2013 uppgick Tullverkets narkotikabeslag till 6095 vilket är en minskning sedan året innan.

Trots minskningen ligger beslagen på en fortsatt hög nivå. Det visar att Tullverket blivit alltmer effektivt under de senaste tio åren och att vi gör stor nytta med de resurser vi har, säger Therese Mattsson i en kommentar.

Enligt Jonas Karlsson på Tullverket, sakkunnig inom brottsbekämpning, är efterfrågan på narkotika i Sverige hög.

– Kokain är fortfarande en innedrog och det vi ser är att det tillverkas i Sydamerika och kommer in i Sverige på olika sätt. Sväljning är vanligast men nu har vi även hittat en del i fordon vid Öresund, säger Jonas Karlsson.

Enligt honom smugglas narkotika som kommer in landvägen oftast i legitima lastbilstransporter och inte sällan är chaufförerna ovetandes.

– Ibland men långt ifrån alltid är det så. Har de hämtat en plomberad container vet de sällan vad den innehåller, säger han.

Samtidigt minskade antalet beslag av heroin och cannabis under 2013. Där har de beslagtagna mängderna i stället halverats.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro